Србија и Балкан

Лето у априлу и даље траје: Ево до када ће бити високе температуре у Србији

Могуће је да ће наредних дана бити оборен још неки дневни максимум температура у априлу, рекао је директор Републичког хидрометеоролошког завода проф. др Југослав Николић
Лето у априлу и даље траје: Ево до када ће бити високе температуре у Србији© TANJUG/ STRAHINJA AĆIMOVIĆ

Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ) огласио се рано јутрос и саопштио до ког датума ће бити летње температуре у Србији.

Како наводе, до средине априла (15.04.) време ће бити претежно сунчано и топло, најавио је Републички хидрометеоролошки завод (РХМЗ).

Према прогнози Републичког хидрометеоролошког завода, очекује се слаб ветар, у кошавском подручју умерен и јак, југоисточни.

Најнижа температура од четири степена на југу Србије, до 15 степени у Београду, а највиша од 25 до 31 степена Целзијуса.

И у Београду претежно сунчано и топло уз умерен до јак југоисточни ветар. Најнижа температура од 10 до 15 степени, а највиша око 28 степени Целзијуса.

У петак, 12. априла, уз локални развој облачности, понегде у брдско-планинским пределима могућа је краткотрајна киша или пљусак.

Метеоролози: Знатно топлије лето

Могуће је да ће наредних дана бити оборен још неки дневни максимум температура у априлу, рекао је директор Републичког хидрометеоролошког завода проф. др Југослав Николић. 

"Може се рећи да је велика вероватноћа да оборимо још неки дневни максимум температуре у првој половини априла. Количина падавина ће у истом периоду бити врло мала - локална појава краткотрајне кише очекује се у четвртак, а у петак тек понегде на североистоку земље. Затим ће до 11. априла у свим крајевима Србије бити суво уз доста сунчаних периода", нагласио је он.

Николић је додао да нови фронтални систем на почетку друге декаде месеца, осим пада температуре, неће условити знатне падавине.

"Пред нама је много топлији април у односу на 2023, а имаће и мање падавина", додао је он.

Николић каже да се наставља период с температурама изнад и знатно изнад просека за овај период године. Према дугорочној прогнози, очекује нас и топлији мај, али с количином падавина већом од просека.

image