Србија и Балкан

Вучић у Паризу: Веома смо близу потписа уговора за набавку "рафала"

Председник Србије је изјавио да Србија има добре јавне финансије, да је додатно унапредила рејтинг, као и да је на корак од добијања инвестиционог рејтинга
Вучић у Паризу: Веома смо близу потписа уговора за набавку "рафала"© Sarah Meyssonnier/Pool via AP

Председник Србије Александар Вучић изјавио је данас у Паризу, на пословном Савету Француска - Србија, да је Србија веома близу потписа уговора о набавци нових француских борбених авиона "рафал".

"Имам нове вести - са компанијом 'Дасо' смо веома близу потписивања великог уговора о куповини Рафала. И о томе смо синоћ разговарали са председником Еменуелом Макроном", рекао је Вучић.

Додао је да је дубоко захвалан Макрону што нам је Србији омогућио да учествује у том процесу и што је био од велике помоћи у том питању.

"Али не само то, ми ћемо проширити нашу сарадњу на свим различитим нивоима", рекао је председник Србије.

Вучић је изјавио да Србија има добре јавне финансије, да је додатно унапредила рејтинг, као и да је на корак од добијања инвестиционог рејтинга.

"Веома сам срећан што можемо да анализирамо шта смо урадили у последње време, и да ли смо 100 одсто задовољни резултатима нашег рада. Увек могу да кажем да смо могли боље, али је много боље него што је било, бар када је у питању укупна трговинска размена Србије и Француске", рекао је Вучић на састанку са представницима француског пословног удружења Покрет француских предузетника "МЕДЕФ интернешенел".

Он је истакао да је Србија код агенције "Стандард енд Пурс" унапредила свој рејтинг и да је сада само на један корак од инвестиционог рејтинга и да бисмо га вероватно и добили да смо држава чланица НАТО или ЕУ.

"Већ бисмо тај рејтинг добили од тих великих кућа за оцену кредитног рејтинга. Истовремено, стање наших јавних финансија је заиста добро", нагласио је Вучић.

Председник је рекао да јавни дуг у Србији износи 48,5 одсто БДП, а да је очекивани ниво буџетског дефицита 2,2 одсто.

"Није битно да ли ће ићи до 2,5 одсто, али не и више од тога ове године, што говори о стабилном окружењу и о добрим приликама. У фебруару смо имали стопу раста БДП од 5,9 одсто, уз велики раст индустријске производње за коју постоји флеш процена да је била у првом кварталу 4,4 одсто. То би било много боље него што смо очекивали", истакао је Вучић.

Он је рекао да је Србија спровела многе реформе, пре свега државних предузећа.

"Има много других ствари у другим областима, укључујући владавину права, које треба да побољшамо. Данас имамо 11.125 људи који раде у оквиру француских компанија у Србији, у 339 француских предузећа која послују у нашој земљи", рекао је Вучић.

Он је истакао да ће Србија и Француска проширити сарадњу у многим областима и подсетио да ће Србија бити домаћин специјализованог Експа 2027. године.

"Не ради се само ту о младима, спорту и игри. Ми користимо тај сајам као кишобран да изградимо читаву државу, да градимо нове аутопутеве. Србија гради брзу пругу и мала Србија је држава са највећим бројем километара у изградњи брзе пруге у целој Европи. То показује колико смо посвећени томе да постигнемо најбоље резултате до 2027. А постоји огроман простор за многе француске компаније да учествују", нагласио је Вучић.

image
VV inauguration
banner