Србија и Балкан

Вучић са Макроном: Приштина није испунила ниједну тачку из Охридског и Бриселског споразума

Председник Француске Емануел Макрон приредио је свечани дочек за председника Србије Александра Вучића у Јелисејској палати

Председник Србије Александар Вучић изјавио је на конференцији за новинаре са француским председником Емануелом Макроном да је Француска увек била најближа Србији у Европи, и данас, како каже, кад год имамо муку, могао је да се ослони на Макрона.

"Ретки су лидери у Европи и свету који желе некога да саслушају. Макрон је желео да чује наше мишљење, макар му се није допадало увек, макар мислио супротно, желео је да саслуша и чује оне који нешто значе на Западном Балкану и бескрајно му хвала на томе", рекао је Вучић.

Ипак, рекао је да мора да реагује на изјаву председника Макрона да су обе стране нешто учиниле, мислећи на Београд и Приштину, указавши на све што Приштина није испунила, а на шта се обавезала.

Он је указао да једна страна није испунила ниједну тачку ни Охридског ни Бриселског споразума, да ЗСО није померена са мртве тачке, те да је та страна направила изборе са 3 одсто изашлих.

"Спроводе експропријацију на северу, доводе своје полицајце, не воде се истраге против оних који су пуцали на нашу децу јер су носили бадњак. Питање динара је питање опстанка нашег народа на КиМ", рекао је Вучић.

Додао је да је Србија испунила три тачке Охридског споразума иако није морала, од личних карата, таблица, царинских печата.

Како је рекао, разговараће посебно о питању Савета Европе.

Он је казао да је Србија увек подржавала интегритет БиХ али и интегритет Републике Српске у оквиру Дејтонског споразума.

"Хвала на гостопримству, ја ћу дати све од себе да Србија и даље држи своју реч", поручио је Вучић.

Макрон: Питање Косова је обећање и залог за будућност региона

У свом обраћању Макрон је рекао да је европска интеграција Србије у интересу и Србије.

"Европска будућност се гради у тренуцима који су врло изазовни за људски род, не треба да посумњате у намеру Европе да вас прими под своје окриље", рекао је Макрон.

Навео је и да неће забравити путовање у Србију и истакао да је то нешто што би желео да понови.

Како је рекао, жели да поздрави врло јасне изборе које је Београд донео у последњим месецима посебно у геополитичком погледу.

"Србија не сме да сумња да је њена будућност у ЕУ и нигде другде. То је стратешки избор који морамо потврдити, Ви знате колико је то мени важно", рекао је Макрон обраћајући се Вучићу.

Он је истакао да је нормализација односа Београда и Приштине важна за регион, те да је гарант тога испуњење бриселско-охридског споразума, како је рекао.

Макрон је казао да ће се трудити да избори буду одржани на северу КиМ и да буду изабрани легитимни градоначелнци.

Француски председник је истакао да "питање Косова јесте обећање и залог за будућност региона" и да је то све садржано у споразуму који је закључен пре годину дана.

"Француска ће се постарати да сваки корак тог споразума буде испуњен", рекао је Макрон.

Навео је и да је важно да учесници напада у Бањској буду ухапшени.

"Желим и да Приштина испоштује своје обавезе које је преузела, као и да избори буду испоштовани са пуним демократским легитимитетом, посебно у општинама са претежно српским становништвом", рекао је председник Француске и нагласио да цени приврженост Србије јединству Босне и Херцеговине. 

Француски председник је захвалио Вучићу на двадесетак билатералних разговора које је имао са Вучићем, као и на избору Србије у овом тренутку.

"Желим да изразим колико имам поверење у Вашу земљу и Вас као вођу те земље, видео сам да сте увек држали своја обећања, зато имам поверење у будућности у наша изборе за мир на континенту", каже Макрон.

Уочи састанка који је почео нешто после осам часова приређен је свечани дочек за српског председника испред Јелисејске палате.

Ово је двадесети сусрет двојице председника, а у званичној посети Паризу, председник Вучић борави на позив француског председника Макрона.

image