Србија и Балкан

Хартвел: Набавка "џавелина" упозорење Вучићу

Виши сарадник ЦЕПА није пропустио прилику да истакне да је у позадини америчке одлуке о наоружавању тзв. Косова јачање капацитета Војске Србије
Хартвел: Набавка "џавелина" упозорење Вучићуwww.globallookpress.com © Volodymyr Tarasovukrinform

Коментаришући поруку амбасадора САД у Београду Кристофера Хила председнику Србије Александру Вучићу о томе да је "Косову" одобрена продаја ракета "џавелин", виши сарадник Центра за анализу европских политика (ЦЕПА) у Вашингтону Леон Хартвел каже да се ради о упозорењу спрском лидеру да размисли пре него што учини нешто што би подигло тензије, као и о томе да ће Америка јачати дугорочне одбрамбене способности тзв. Косова.

"Набавка 'џавелина' представља кључни начин обесхрабривања, као сигнал оштрог одговора на све потенцијалне провокације Вучићевог режима. У том контексту, могуће је да порука амбасадора Хила Вучићу заправо императив да добро промисли пре него што се упусти у акције које би могле да ескалирају тензије. 'Џавелин' је почетни корак у одвраћању од било каквих исхитрених маневара Вучићевог режима и служе као дипломатски подсетник на последице непромишљеног понашања", изјавио је Хартвел за "Глас Америке".

У прилог својој тези да су "џавелини" на тзв. Косову дефанзивно средство, навео је да је Србија од 2019. стално надмашивала све државе Западног Балкана у потрошњи за војску, при чему је прошлогодишњи буџет премашио косовски за више од тринаест пута.

Иако амерички Конгрес тек треба да аминује продају "џавелина" тзв. Косову, Хартвел верује да ће продаја и испорука истих ићи "прилично глатко", будући да је "Косово" јак и поуздан партнер САД у Европи.

"Продаја је у складу са циљевима спољне политике САД. Треба имати на уму и жељу 'Косова' да се придружи НАТО-у у догледној будућности, што чини набавку војне опреме не само логичним већ и стратешким императивом", закључио је Хартвел.

image