Србија и Балкан

Ковачевски: "Отворени Балкан" дао очекиване резултате

Трговина између Северне Македоније и Србије повећана је за 50 одсто, док је укупна размена између Србије, Албаније и Северне Македоније повећана за 25 одсто, навео је лидер СДСМ
Ковачевски: "Отворени Балкан" дао очекиване резултате© Denis Zuberi/Anadolu Agency

Бивши премијер Северне Македоније и лидер СДСМ Димитар Ковачевски је оценио да је иницијатива "Отворени Балкан" дала очекиване резултате и истакао да је повећана трговинска размена између Србије, Албаније и Северне Македоније, успостављен систем слободног кретања радне снаге и лакши проток роба.

Ковачевски је истакао да је реч о оригиналној иницијативи која потиче из три земље Западног Балкана, а као резултат тога уведене су зелене траке, уклоњен је велики број нецаринских баријера, усаглашене фитосанитарне контроле, разјашњене многе дилеме и признат и успостављен систем за слободно кретање радне снаге.

"Трговина између Македоније и Србије повећана је за 50 одсто, размена између Македоније и Албаније повећана је за 40 одсто, а укупна размена између три земље повећана је за 25 одсто. Ако питате привреднике и компаније да ли се исплати, они ће рећи да, ако питате раднике, они ће рећи да, а ако питате политичаре, добићете филозофирање јер немају агенду", рекао је Ковачевски, пренели су скопски медији.

image
VV inauguration
banner