Србија и Балкан

Старовић: Куповина "рафала" не угрожава војну неутралност Србије, нити односе са Кином и Русијом

Старовић каже да Србија прати све оно што се дешава у системима одбране суседних, али и других држава
Старовић: Куповина "рафала" не угрожава војну неутралност Србије, нити односе са Кином и Русијом© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bs

Државни секретар у Министарству одбране Немања Старовић изјавио је данас да је набавка борбених авиона "рафал" део, али не и крај процеса модернизације Војске Србије и истакао да куповина 12 летелица од Француске не угрожава статус Србије као војно неутралне земље.

Он је за РТС рекао да Србија као независна и војно неутрална земља има право и обавезу да самостално штити своје небо.

"Авиони типа 'рафал' су мултифункционални и могу да спроводе задатке који су својствени ловцима и пресретачима, али и бомбардерима јуришницима. Цена није мала, али је држава смогла снаге да уђе у набавку и то је изванредно решење", рекао је Старовић.

Говорећи о томе да је исти тип авиона набавила и Хрватска, Старовић каже да Србија прати све оно што се дешава у системима одбране суседних, али и других држава.

"Они су ушли у процес аквизиције, али морамо да знамо да се ради о половним апаратима старије генерације, док су авиони које ми наручујемо најсавременија верзија. И пратимо их, али се пре свега водимо интересима Србије", рекао је он.

Старовић је нагласио и да сарадња са Француском не би требало да угрози добре односе са Кином, Русијом или било којом другом земљом.

"Баш као што ни добра сарадња са Кином није усмерена против Француске или Сједињених Америчких Држава", рекао је Старовић.

image
VV inauguration
banner