Србија и Балкан

Председник и четири члана РИК-а Републике Српске поднели оставке

Два члана Републичке изборне комисије Српске данас из оправданих разлога нису присуствовала седници РИК-а, навео је председник РИК-а у оставци Оливер Благојевић
Председник и четири члана РИК-а Републике Српске поднели оставкеwww.globallookpress.com © Nedim Grabovica/XinHua

Председник и четири члана Републичке изборне комисије поднели су данас оставку, потврдио је за РТРС Оливер Благојевић, који је обављао функцију председника.

Благојевић је рекао да су након седнице оставке предали на протокол Народне скупштине Републике Српске, у складу са закључком Владе Републике Српске која је позвала све чланове органа за спровођење избора из Српске да поднесу оставке на дужност, јер је неприхватљиво наметање измена и допуна Изборног закона БиХ.

Он је рекао да два члана данас из оправданих разлога нису присуствовала седници РИК-а и да не зна да ли ће и они поднети оставку.

Благојевић је навео и да су се на седници информисали о Нацрту изборног закона Републике Српске.

Влада Републике Српске, након Шмитовог наметања Изборног закона БиХ, усвојила је закључак у којем позива све чланове органа за спровођење избора из Српске да поднесу оставке, како би заштитили интересе Српске.

Нови Изборни закон Српске, требало би да буде усвојен до 20. априла, а први корак биће формирање нових општинских, градских и Републичке изборне комисије.

image
VV inauguration
banner