Србија и Балкан

Вулићева упутила захтев: Следеће недеље хитна седница Парламентарне скупштине БиХ

Клуб посланика СНСД-а затражио је да тачка дневног реда буде "Разматрање актуелне политичке ситуације у институцијама БиХ
Вулићева упутила захтев: Следеће недеље хитна седница Парламентарне скупштине БиХ© Уступљена фотографија/РТ Балкан

Клуб посланика СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ упутио је данас председавајућем Представничког дома захтев за одржавање хитне седнице овог дома, навела је шеф Клуба посланика СНСД-а Сања Вулић.

Клуб посланика СНСД-а затражио је да тачка дневног реда буде "Разматрање актуелне политичке ситуације у институцијама БиХ – уставна законодавна улога Парламентарне скупштине у складу са чланом 4 а) Устава".

Вулићева је изразила очекивање да ће седница бити одржана наредне седмице, али о датуму није могла говорити.

"Према Пословнику, о оправданости и хитности седнице одлучује председавајући овог дома. Унапред говорити о материјалу и исходу седнице, било би неодговорно. Разговараћемо о детаљима на самој посебној седници", истакла је Вулићева.

Правник и посланик у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Милан Петковић рекао је да би до краја наредне седмице требало да буде одржана посебна седница овог дома на којој би требало да буде разматран захтев српских посланика за поништавање измена Изборног закона које је наметнуо Кристијан Шмит.

"Јуче су ме контактирале колеге из Клуба посланика СНСД-а и рекли да планирају заказивање посебне седнице Представничког дома ПС БиХ. Позвали су и нас из Српског клуба да ту иницијативу подржимо, што смо и учинили. Очекујемо да до краја следеће седмице буде одржана посебна седница", рекао је Петковић за РТРС.

Он је навео да формално не постоји препрека за одржавање седнице, али да ће бошњачки посланици сигурно покушати да спрече да се ово питање нађе на дневном реду.

Петковић је истакао да је неприхватљиво да неизабрани странац намеће законе, додајући да је невјероватно да постоје посланици који сматрају да је то нормално.

Управо због тога, Петковић сумња да ће у Представничком дому постојати већина и да ће предлог српских посланика добити подршку.

"Сумњам да ће се то десити знајући како гласају Бошњаци и да неће донети нешто што је у супротности са ставом ОХР-а и страних амбасада", рекао је он.

Петковић сматра да је због тог извесније решење доношење Изборног закона Републике Српске.

image
VV inauguration
banner