Србија и Балкан

Скупштина: Посланичке групе до сутра да доставе предлоге о изборним условима

Предлоге о даљем раду на примени препорука ОДИХР-а потребно је доставити до 12 часова
Скупштина: Посланичке групе до сутра да доставе предлоге о изборним условима© John Wreford/SOPA Images/LightRocket via Getty Images

Генерални секретар Народне скупштине Срђан Смиљанић послао је допис посланичким групама у којем их обавештава да је председница скупштине Ана Брнабић упутила молбу да до сутра у подне доставе предлоге о начину даљег рада на примени препорука ОДИХР.

Како се прецизира у саопштењу Скупштине Србије, Брнабић је замолила посланичке групама да доставе предлоге о начину даљег рада на примени препорука ОДИХР са навођењем јасних приоритета и предлог до два лица која ће бити именована у Комисију која ће бити образована у Народној скупштини ради увида, ревизије и контроле Јединственог бирачког списка.

У допису секретара Скупштине се напомиње да ће ресорна министарства све коментаре релевантних организација цивилног друштва који су достављени свим учесницима састанка, у наредних пет дана уврстити у припремљене радне верзије измена закона, како би, након још једног круга консултација које ће се обавити током наредне седмице, ти коначни законски текстови ушли у скупштинску процедуру и били предмет јавног слушања у Народној скупштини.

Посланичке групе су замољене да, ако прихватају разговор о померању одржавања избора за одборнике скупштина општина и градова који предстоје у јулу или августу ове године, доставе свој предлог о датуму када би ти избори требало да буду одржани у складу са законима Републике Србије.

Брнабић је раније данас изјавила је да је на састанку са шефовима посланичких група представила конкретне теме, али да их је опозиција одбацила и да није желела да разговара о њима.

Представници коалиције "Србија против насиља" напустили су састанак у парламенту и нису изнели планове за даље учешће у разговорима.

image