Свет

Шолц се сетио својих почетака: Бомбардовање Југославије моја прва одлука у Бундестагу

Рат у Југославији и украјинска криза означиле су промену епохе за Берлин, а одлука да се немачке снаге укључе у дешавања у Југославији деведесетих година била је моја прва, каже немачки канцелар
Шолц се сетио својих почетака: Бомбардовање Југославије моја прва одлука у Бундестагуwww.globallookpress.com © Hauke-Christian Dittrich

Значај војне подршке Немачке Украјини једнак је учешћу Берлина у бомбардовању Југославије 1999. године, јер је Немачка тада први пут од Другог светског рата употребила своје оружане снаге, каже немачки канцелар Олаф Шолц.

У подкасту "Козмо" за WDR, Шолц је изјавио да мешање НАТО-а у актуелну украјинску кризу и ранија дешавања на Балкану деведесетих година представљају "промену епохе" за Немачку. 

"Тај рат у Југославији био је прва промена епохе, пошто је Немачка први пут донела одлуку да се умеша у такву ситуацију сопственим оружјем".

Даље, Шолц истиче да је рат у Југославији одиграо и одређену улогу у његовој политичкој каријери, јер је 1998. године био изабран за посланика у немачки Бундестаг. 

"Фактички је прва одлука коју сам затим морао изнова и изнова да доносим било немачко учешће у миротворној мисији у Југославији, која је била још и војна операција, како би се зауставила убиства", рекао је немачки канцелар. 

Говорећи о Балкану, он додаје да је тежња балканских држава да уђу у Европску унију показатељ смиривања тог региона. 

image