Србија и Балкан

Избор судија Уставног суда Црне Горе одложен, ЕУ тражи да се одблокирају институције

Европска унија и Венецијанска комисија деле мишљење - избор судија Уставног суда најхитније питање у Црној Гори
Избор судија Уставног суда Црне Горе одложен, ЕУ тражи да се одблокирају институцијеGetty © Sean Gallup/Getty Images

Гласање о избору судија Уставног суда у Црној Гори одложено је за 12. децембар, што значи да законодавна, али и извршна тела нису у могућности да раде до тада. На ову одлуку Скупштине Црне Горе реаговала је и ЕУ, из које је стигла порука да се под хитно оконча блокада институција у земљи, преносе црногорски медији.

На данашњем Колегијуму председнице Скупштине Данијеле Ђуровић договорено је да ће се парламент о избору судија Уставног суда изјаснити 12. децембра. Гласање је било заказано за данас.

На колегијуму је разматран захтев шефа посланичке групе Демократске партије социјалиста (ДПС) Данијела Живковића да се одложи други круг гласања за судије тог суда.

Клуб посланика ДПС-а затражио је да се парламентарним дијалогом што пре одреди датум ванредних парламентарних избора и да се одустане од намере да се "неуставни Закон о председнику стави у правни поредак Црне Горе".

Уколико се испуне та два услова, клуб посланика ДПС-а спреман је да учествује у избору судије Уставног суда, како би се деблокирао рад те институције.

На другој страни, председница Скупштине Данијела Ђуровић казала је да је омогућила додатни простор за потенцијалне договоре, а да ће прва тачка 12. децембра бити Закон о председнику.

"Верујем да постоји доза разумевања међу политичким субјектима да дође до договора и у том правцу остављен је простор од 12 дана", рекла је Ђуровићева медијима након колегијума.

ЕУ: Блокада институција мора одмах да се оконча

Европска унија веома пажљиво и за забринутошћу прати унутрашњу политичку ситуацију у Црној Гори, то је била и остала главна порука, поручио је портпарол ЕУ Петер Стано. Он је поручио да блокада институција мора одмах да се оконча и да се нормализације ситуација у земљи.

"Подсећамо и инсистирамо на томе да би сви политички актери требало да се уздрже од било каквих акција које би могле додатно продубити институционалну кризу у земљи и нарушити функционисање демократских институција. Треба да дају приоритет изградњи консензуса", поручио је Стано на конференцији на новинаре.

Пре три дана представник Европске уније за спољне послове и безбедносну политику Жозеп Борељ састао се у Мадриду са председником Црне Горе и саопштио готово идентичну поруку у вези са радом институција у овој земљи.

"Европска унија неће одобрити Црној Гори пакет финансијске подршке за енергетику уколико се настави са блокадом институција и у најскорије време ситуација не нормализује", изјавио је  Борељ.

Уставни суд треба да има седам судија, а има само три

Подсетимо, након што су у Скупштини Црне Горе усвојене измене Закона о председнику, црногорски председник је одбио да га потпише и вратио га Скупштини на поновно одлучивање.

Уставни одбор Скупштине Црне Горе усвојио је предлог за покретање поступка како би се утврдило да ли је председник државе Мило Ђукановић повредио устав. 

Будући да није имао успеха у парламенту Црне Горе, председник Ђукановић затражио је мишљење и од Венецијанске комисије. 

Председница Венецијанске комисије Клер Бази Малори поводом ситуације у Црној Гори поручила је да је неопходно хитно да се формира Уставни суд и да му се омогући да изврши своју улогу у тренутку институционалне кризе у земљи.

"Зато позивам све политичке снаге које седе у Скупштини Црне Горе да покажу своју посвећеност демократском функционисању државних институција и да без даљег одлагања изаберу четири недостајуће судије Уставног суда квалификованом већином, како је предвиђено уставом како би се обезбедио плуралистички састав суда" навела је она.

Поручила је да је за спровођење устава потребна сарадња свих државних институција, пренео је портал "РТЦГ".

image
VV inauguration
banner