Србија и Балкан

Додик у Грчкој: Скренуо сам пажњу Ајнхорстовој да Марфи управља бошњачком политичком структуром

Председник Републике Српске Милорад Додик је рекао да је припрема резолуције о Сребреници у УН спекулативни процес спонзорисан од Немачке и западних земаља, те позвао све пријатеље српског народа да не упадну у замку
Додик у Грчкој: Скренуо сам пажњу Ајнхорстовој да Марфи управља бошњачком политичком структуром© TANJUG/ FOTO SRNA/ BRANISLAV ZDRINJA/bs.

Председник Републике Српске Милорад Додик учествоваће данас на деветом "Делфи" економском форуму у Грчкој који окупља више од 2.500 учесника.

Уочи учешћа на форуму, Додик је дао интервју за грчку националну телевизију ЕРТ.

Говорио је о актуелној ситуацији у БиХ, са посебним освртом на покушај усвајања резолуције о Сребреници у Генералној скупштини УН.

Поручио је да целокупна припрема ове резолуције већ негативно утиче на стање у БиХ и да сигурно није усмерена ка повећавању степена поверења међу народима.

Додик је рекао да је припрема резолуције о Сребреници у УН спекулативни процес спонзорисан од Немачке и западних земаља, те позвао све пријатеље српског народа да не упадну у замку тога.

Додик се састао у одвојеним сусретима у Грчкој, и са директором за западни Балкан при Европској служби за спољне послове Ангелином Ајнхорст и специјалним изаслаником Европске уније за дијалог Београда и Приштине Мирославом Лајчаком.

"Скренуо сам пажњу Ангелини Ајнхорст, директорки за западни Балкан при Европској служби за спољне послове, да амерички амбасадор у БиХ Мајкл Марфи управља бошњачком политичком структуром", рекао је Додик, додајући:

"Марфи је обичан шпекулант и лицемер. Убрзо одлази из БиХ и он то зна. Надамо се да онај који дође неће бити ни сличан Марфију."

Додик је истакао да је Ајнхорстовој саопштио и да је угрожен статус преговарача БиХ због деловања Кристијана Шмита.

"Уколико се не реши то питање улазимо у период ескалације. Додатно ствар компликује и резолуција о Сребреници, која је отишла у Њујорк без сагласности Председништва БиХ. Они желе да од Сребренице направе мит. У приближно уједначеном броју жртава само једна страна има право да оплакује своје жртве", рекао је Додик.

Додик је истакао да се у Грчкој окупио велики број људи, председника држава, премијера.

"Синоћ сам присуствовао и панелу који је имао тему перспективе Балкана, везане за европске интеграције", додао је Додик.

image