Србија и Балкан

Ни Додик ни Вучић нису проблем у БиХ: Бећировићева мржња попримила облик патологије

Бошњачки члан и актуелни председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић оптужио је председника Србије Александра Вучића да, како тврди, "није никакав миротворац" и да је "главни проблем у БиХ", оцењујући да би "међународни званичници морали би да се запитају какве инструкције Вучић даје Додику"
Ни Додик ни Вучић нису проблем у БиХ: Бећировићева мржња попримила облик патологије© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Српски члан Председништва БиХ Жељка Цвијановић изјавила је данас да је главни проблем у БиХ инвазивна бошњачка политика својатања државе, потпомогнута страним мешетарима, док је министар безбедности у Савету министара БиХ Ненад Нешић оценио да је Бећировићева мржња попримила облик патологије.

Цвијановићева је то рекла коментаришући изјаву бошњачког члана Председништва БиХ Дениса Бећировића, да главни проблем у БиХ није председник Републике Српске Милорад Додик, него председник Србије Александар Вучић којем је поручио да "поштује међународно право".

Цвијановићева је рекла да се каче за Вучића и Додика не би ли подигли рејтинг, јер у оном што се нуди грађанима нема ничега конкретног, осим мржње за другога.

Мишљење са Цвијановићевом дели и министар безбедности БиХ Ненад Нешић, који оцењује да су главни проблем БиХ су људи попут Дениса Бећировића којем је Александар Вучић крив што је жив и који не може да прихвати дејтонску реалност да су у БиХ три народа конститутивна и равноправна.

"Да председник Србије и пет пута дневно понови, оно што говори сваки други дан, а то је да подржава територијални интегритет БиХ, као и Републике Српске у оквиру БиХ, Бећировићу би било мало, јер је његова мржња одавно примила облик патологије", рекао Нешић, коментаришући Бећировићеву изјаву.

Нешић каже да нити је Додик, нити је Вучић проблем у БиХ.

"Проблем у БиХ су они који би доминацију над два народа и који ни 30 година након потписивања Дејтонског споразума нису у стању да прихвате да у овој земљи постоје два равноправна ентитета и три народа. Тужно је да Бећировић није у стању схватити важност добросуседских односа нити прихватити пружену руку. Вучић је изгледа крив што они нису у стању направити ни трасу брзе цесте кроз ФБиХ, како би повезали Сарајево и Нови Пазар, док је тај исти Вучић направио ауто-пут", каже Нешић.

Нешић истиче да "одговорни политичари и државници земљу отварају, граде и развијају, док је они неодговорни и незрели попут Бећировића изолују".

"Саветовао бих Бећировића да оде у Србију и погледа путеве који су тамо изграђени, види стандард којим људи живе, обиђе болнице, а онда нека погледа како је то у БиХ. Разлика је у томе што Србија гледа у будућност, а БиХ је постала гето због разних Бећировића", поручио је Нешић.

image
VV inauguration
banner