Србија и Балкан

Званичници САД очекују да ће потенцијални израелски одговор Ирану бити ограничен

Америчка процена је базирана на разговорима званичника САД и Израела
Званичници САД очекују да ће потенцијални израелски одговор Ирану бити ограничен© Tanjug/AP/Tomer Neuberg

Амерички званичници очекују да би потенцијални одговор Израела на иранско ракетирање те земље у суботу увече могао да буде ограничен и да би се највероватније радило о нападима на иранске војне снаге и проиранске групе ван Ирана, изјавила су четворица неименованих америчких званичника за Ен-БИ-Си њуз.

Америчка процена се заснива на разговорима америчких и израелских званичника вођених пре него што је Иран испалио више од 300 дронова и ракета на Израел, додаје америчка медијска кућа.

Амерички званичници су рекли да нису обавештени о коначној одлуци Израела о начину на који ће одговорити и да ли су се опције промениле након напада током викенда.

Такође, рекли су да није јасно када би могло да дође до израелског одговора, додајући да би могао да се деси у било ком тренутку.

Израелски ратни кабинет одржао је у понедељак увече седницу на којој се разговарало о војном одговору Израела на напад Ирана, али без изазивања свеопштег рата.

Израелски Канал 12 јавио је да је намера израелских власти да крену у акцију координисану са Сједињеним Америчким Државама, али амерички медији преносе да је су из САД поручили да неће учествовати у могућем одговору Израела Ирану.

Амерички министар одбране Лојд Остин одржао је у понедељак разговоре са колегама из Европе и са Блиског истока, изражавајући подршку Израелу након иранских напада, али је исто тако нагласио да је важно да се спречи ширење конфликта, наводи Ројтерс.

image