Свет

Палестинске заробљенике муче у израелским затворима, Израел то негира

Међународни комитет Црвеног крста није био у могућности да посети ниједног палестинског затвореника у израелским затворима од октобра, али је свестан медијских извештаја о високој стопи хапшења, као и спомињања злостављања затвореника
Палестинске заробљенике муче у израелским затворима, Израел то негира© Tanjug/AP Photo/Fatima Shbair

Израел је у понедељак ослободио 150 Палестинаца заточених током војних операција у Гази, а многи су тврдили да су били злостављани током заточеништва, рекли су палестински званичници, а преноси Ројтерс.

Заточеници, укључујући два члана Палестинског Црвеног полумесеца (ПРЦС) који су били у притвору 50 дана, пуштени су преко прелаза Керем Шалом у јужној Гази који контролише Израел, саопштили су званичници.

Неколико их је примљено у болницу јер су се жалили на злостављање и малтретирање у израелским затворима. Израелска војска је демантовала оптужбе.

Многи од ослобођених рекли су да су испитивани да ли имају везе са Хамасом.

"Отишао сам у затвор са две ноге, а вратио сам се са једном", рекао је телефоном из болнице Суфијан Абу Салах и додао да није имао историју хроничних болести.

Он је истакао да му је нога отекла, али да су Израелци, како тврди, одбили да га одведу у болницу, да би се недељу дана касније упале прошириле и постале гангрена.

"Одвели су ме у болницу где сам оперисан", рекао је Абу Салах и додао да су га претукли његови израелски отмичари.

Становник града Абасана источно од Кан Јуниса, Абу Салах (42), рекао је за Ројтерс да су га израелске снаге ухапсиле крајем фебруара из школе у коју су се његова породица и он склонили.

Отац четворо деце, који је рекао да није имао историју болести пре хапшења, рекао је да нема појма где је држан, али да је "изгледало као војни логор, а не затвор".

Према удружењу палестинских затвореника, најмање 9.100 Палестинаца из Газе и са Западне обале је заточено у Израелу. Та бројка не укључује оне који су ухапшени у Гази од почетка рата 7. октобра, пошто Израел није открио бројеве у вези са његовом офанзивом.

Израелска војска је у изјави за Ројтерс рекла да поступа у складу са израелским и међународним правом и да они које ухапсе имају приступ храни, води, лековима и одговарајућој одећи.

"ИДФ делује да поврати безбедност грађанима Израела, да врати кући таоце и да постигне циљеве рата делујући по међународном праву", наводи се у одговорима војске која додаје да се конкретне жалбе на непримерено понашање прослеђују надлежним органима ради ревизије.

Палестинске и међународне групе за људска права рекле су да су свесне тврдњи о малтретирању у израелским затворима. Они наводе да Израел одбија да открије информације о заточеницима у Гази, укључујући и колико људи држи и где.

У децембру је Канцеларија УН за људска права саопштила да је примила бројне притужбе због масовних притвора, злостављања и насилних нестанака Палестинаца у северној Гази од стране израелске војске.

Међународни комитет Црвеног крста је у понедељак саопштио да није био у могућности да посети ниједног палестинског затвореника у израелским затворима од октобра, када је Израел обуставио такве посете, али да је свестан медијских извештаја о високој стопи хапшења израелских снага, као и спомињање злостављања затвореника.

Служба за хитне случајеве Газе саопштила је да су заробљеници ослобођени у понедељак били подвргнути "различитим врстама злостављања и тортуре" и да су многи примљени у болницу након пуштања на слободу. Нису дати примери врста физичког или психичког злостављања.

image