Србија и Балкан

Наставак пролећног заседања ПС СЕ, на дневном реду пријем "Косова" у СЕ

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова у Савет Европе треба да донесе Комитет министара на седници која би требало да буде одржана од 16. до 17. маја
Наставак пролећног заседања ПС СЕ, на дневном реду пријем "Косова" у СЕGetty © Photo by: Andia/Universal Images Group via Getty Images

Парламентарна скупштина Савета Европе (ПС СЕ) наставља пролећно заседање, на коме ће се данас разматрати препорука за пријем тзв. Косова у Савет Европе, а за усвајање предлога потребно је да гласа две трећине присутних посланика.

Расправа о тачки дневног реда под називом "Захтев Косова за чланство у Савету Европе" на пленарној седници треба да почне у 16.30 часова, а извештај ће презентовати известилац ПС СЕ за пријем тзв. Косова Дора Бакојани.

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова у Савет Европе треба да донесе Комитет министара на седници која би требало да буде одржана од 16. до 17. маја у Стразбуру.

Српска делегација у ПС СЕ поднела је 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ), а једним од њих тражи се одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство.

У тексту, у који је Танјуг имао увид, амандманом под бројем девет се предлаже да Скупштина препоручи Комитету министара СЕ да одложи одлуку о захтеву за чланство док Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН), како се наводи, "не утврди или одобри статус Косова и Метохије".

Поред осталог, српска делегација је тражила и да се предложени текст измени тако да оснивање ЗСО буде предуслов за наставак процеса разматрања апликације тзв. Косова, а не пост-приступна обавеза како стоји у препоруци.

Шефица српске делегације у ПС СЕ Биљана Пантић Пиља објаснила је раније за Танјуг да у ПС СЕ не влада принцип "једна земља - један глас", већ је делегацији сваке државе, пропорционално њеном броју становника, додељен број чланова.

Највише представника које једна држава може да има је 18, а најмање два. У скупштини има 306 посланика, чланова националних парламената држава чланица, плус 306 заменика који немају право да гласају.

Против чланства тзв. Косова у Савету Европе гласаће Мађарска, потврдио је раније, шеф дипломатије те земље Петер Сијарто, као и Шпанија, што је потврдило тамошње Министарство спољних послова.

Тзв. Косово је кандидатуру за чланство поднело пре две године, а прихваћена је на седници априла прошле године када ју је подржало 33 од укупно 46 држава чланица СЕ, седам земаља било је против, пет уздржано, једна није гласала.

image