Србија и Балкан

Србија поднела 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе

Коначну одлуку о пријему тзв. Косова у Савет Европе доноси Комитет министара на седници која би требало да буде одржана од 16. до 17. маја у Стразбуру
Србија поднела 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европеwww.globallookpress.com © ncphoto

Српска делегација у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПС СЕ) поднела је данас 10 амандмана на текст препоруке за пријем тзв. Косова у Савет Европе (СЕ), а једним од њих тражи се одлагање одлуке о захтеву Приштине за чланство.

У тексту, у који је Танјуг имао увид, амандманом под бројем девет се предлаже да Скупштина препоручи Комитету министара СЕ да одложи одлуку о захтеву за чланство док Савет безбедности Уједињених нација (СБ УН), како се наводи, "не утврди или одобри статус Косова и Метохије".

Поред осталог, српска делегација је тражила и да се предложени текст измени тако да оснивање ЗСО буде предуслов за наставак процеса разматрања апликације тзв. Косова, а не пост-приступна обавеза како стоји у препоруци.

Амандманом под редним бројем два, предложено је брисање трећег параграфа препоруке у којем пише да "Скупштина признаје напредак који је Косово постигло у области људских права, демократије и владавине права и похваљује напредак који је направила садашња влада, укључујући у погледу борбе против корупције и грађанског партнерства за истополне парове".

Амандманом под бројем три затражена је да се замени параграф пет и да пише: "Скупштина сматра да тежње Косова да се придружи Савету Европе не би требало да наиђу на позитиван одговор. Чланство би довело до даљег прогона и некажњивости, јер многи посебно етнички мотивисани злочини остају некажњени. Такође би омогућило Савету Европе да има већи надзор над домаћим дешавањима и да употреби све инструменте који су јој на располагању да допринесе консолидацији демократије и владавине права. Однос Косова са Европском унијом у великој мери зависи од испуњавања кључних одредби Споразума о стабилизацији и придруживању, посебно оних које се односе на дијалог Београда и Приштине и нормализацију односа Београда и Приштине".

Амандманом под редним бројем четири тражи се замена текста параграфа шест и предложено да се замени текстом: "Потенцијално чланство Косова у Савету Европе представљало би кулминацију кршења основних правила и принципа међународног права, укључујући, али не ограничавајући се на кршење Повеље Уједињених нација. Чланство у Савету Европе би се разумело као негација свих тих принципа".

Амандманом под редним бројем 15 затражено је да се пре параграфа 14 уметне текст: "Потенцијална ратификација или примена одредби неког од уговора је без прејудицирања међународно-правног статуса Косова и Метохије, као територије под међународном управом и као делом Републике Србије".

Амандманом под редним бројем 10 тражи се измена параграфа 18 у којем стоји: "Подржавајући чланство Косова у Савету Европе, Скупштина је свесна околности без преседана у вези са овом апликацијом, пошто један број држава чланица Савета Европе не признаје Косово као државу. Дипломатија, дијалог и компромис су неопходни како би се осигурало да будући пријем Косова не створи пукотину у јединству држава чланица Савета Европе, чиме се поткопава дух самита у Рејкјавику".

Српска делегација затражила је да уместо тога стоји текст: "Скупштина је свесна околности без преседана ове апликације, пошто један број држава чланица Савета Европе не признаје Косово као државу. Дипломатија, дијалог и компромис су неопходни како би се осигурало да будући пријем Косова не угрози јединство држава чланица Савета Европе, чиме се поткопава дух Самита у Рејкјавику, стога, Скупштина позива Комитет министара да обезбеди да Косово делује у складу са Споразумом о регионалном представљању и сарадњи постигнутом 24. фебруара 2012. године у оквиру дијалога који је под окриљем Европске уније и у потпуности спроводи друге споразуме постигнуте у оквиру дијалога под окриљем ЕУ".

Одбор за правна питања ПССЕ подржао нацрт мишљења о чланству Приштине

Одбор за правна питања и људска права Парламентарне скупштине Савета Европе (ПС СЕ) данас је подржао нацрт мишљења о чланству тзв. Косова у Савету Европе, саопштила је скупштина СЕ на платформи Икс.

"Наш одбор је једногласно подржао повољни извештај Одбора за политичка питања и демократију и предложио неколико амандмана како би се решила кључна питања на Косову", наведено је у објави.

У Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) данас је почело пролећно заседање које ће трајати до 19. априла, а на дневном реду који је утврђен на пленуму предвиђено је поред осталог да се разматра и препорука о пријему тзв. Косова у Савет Европе.

Сутра своје мишљење треба да да и политички комитет, после чега ће се о пријему тзв. Косова расправљати и на пленарном заседању ПССЕ, рекла је пред седницу правног одбора за Танјуг шефица српске делегације Биљана Пантић Пиља.

Ковач у ПССЕ: Парламентарна већина и опозиција заједно стварају одрживо друштво


Чланица Делегације Србије у Парламентарној скупштини Савета Европе (ПССЕ) Елвира Ковач представила је данас нацрт извештаја о односу парламентарне већине и опозиције у демократији, поручивши да оне само заједно стварају инклузивно, просперитетно и одрживо друштво.

"Поред чињенице да је промоција и консолидација плуралистичке демократије један од главних циљева Савета Европе и његове Парламентарне скупштине, овај извештај је важан из два разлога: због очигледног одсуства било каквог експлицитног позивања на права и одговорности опозиције у главним званичним документима Савета Европе и због тога што Венецијанска комисија раније није дала никакво опште мишљење о улози опозиције", навела је Ковач на пролећном заседању ПССЕ.

Она је истакла да је "право на супротстављање власти основна карактеристика либералне демократије", додавши да без јасних алтернатива које нуде опозиционе странке, држава не може да има конструктивне дебате о политичким опцијама, правцу земље и будућности.

Ковач је навела да бројчана инфериорност не може да сведе опозицију на ћутање или незнање у односу према већини.

"Опозиција је институционални фактор и суштински елемент парламентарне демократије; опозиција има формалну улогу оспоравања владиног програма на званичан и организован начин; опозиција представља политичку алтернативу за парламентарну већину и, као институционални фактор и суштински елемент демократије, парламентарна опозиција је политичка алтернатива за ограничавање и контролу власти", нагласила је чланица српске делегације у ПССЕ.

Додала је да извештај подстиче државе чланице да осигурају да су у њиховим демократским механизмима интегритет и политичко поверење важан показатељ политичког легитимитета.
Истакла је да државе чланице треба да буду свесне да "парламентарна већина и опозиција, само заједно, стварају инклузивно, просперитетно и одрживо друштво".

"Не постоји заједнички модел којим би се дефинисале улоге парламентарне опозиције и већине, али је време за преиспитивање основних појмова и парламентарне већине и опозиције, као и за преиспитивање улоге парламента", навела је Ковач.

Она је, поред извештаја о односу парламентарне већине и опозиције у демократији, у име известитељке Изабел Меирелес, представила и извештај о ревидираном Кодексу добре праксе у области референдума.

image