Србија и Балкан

Ћирилице ни на референдумском листићу: Срби на Северу у недељу гласају – "јo" или "пo"

Четири дана до референдума а грађани општина на северу КиМ, они који евентуално одлуче да гласају, још не знају где ће бити бирачка места
Ћирилице ни на референдумском листићу: Срби на Северу у недељу гласају – "јo" или "пo"© FOTO TANJUG/ IVAN RADULOVIC

Мање од недељу дана уочи референдума о смени албанских градоначелника у четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије, Централна изборна комисија тзв. Косова представила је у видео-клипу објављеном на друштвеним мрежама изглед гласачког листића, као и инструкције на српском – како грађани да гласају.

Одмах је уочљиво да је референдумско питање – "Да ли се слажете да (име и презиме градоначелника) буде разрешен са функције председника Општине (име општине)" штампано најпре на албанском језику, албанским писмом, а затим и на српском, али на латиници. И понуђени одговори – "да" или "не", односно "јo" или "пo" штампани су најпре на албанском језику, а затим и на српском, на латиници.

Изнад референдумског питања је напомена да се ради о процесу "гласања за или против разрешења председника општине", такође прво на албанском, а затим и на латиници на српском, а изнад, у заглављу је ознака "Република Косово", као и "Централна изборна комисија".

У видео-клипу грађани се саветују да по доласку на бирачко место најпре провере да ли бирачки листић има печат који је, како је приказано, у облику карте тзв. Косова, да гласају само за једну опцију – "јo" или "пo", као и да по гласању листић пресавију напола како би сачували тајност. Сем овог, потребно је да грађани имају и важећи косовски документ, личну карту, пасош или возачку дозволу.

Четири дана пред гласање није, међутим, познато где ће Срби, они који евентуално одлуче да гласају, моћи то право да искористе. Можда у Централној изборној комисији у Приштини то и знају, Срби у четири општине на Северу о томе до јутрос нису обавештени.

Избори у ове четири општине, локални, и док је то било могуће и српски, парламентарни, одржавани су у бирачким центрима у зградама школа које раде по српском систему. Неки приштински медији објавили су ових дана незванична сазнања да овог пута бирачка места неће бити у школама.

Прошле године, избори за градоначелнике четири општине које су Срби бојкотовали и после којих су, са по неколико стотина гласова, Звечан, Лепосавић, Зубин Поток и Северна Митровица добили градоначелнике Албанце, у српским срединама одржани су углавном у контејнерима који су били постављени на више места у ове четири општине. На тим изборима, касније је утврђено, гласало је укупно 13 Срба.

У самој Северној Митровици помиње се могућност да ће се у недељу, 21. априла, гласати на само једном месту – у згради Скупштине општине у Бошњачкој махали. Ако буде тако, а да би избори успели, коментаришу у Митровици, кроз то бирачко место, у недељу, од седам ујутру до 19 увече требало би да прође, покаже документа, гласа, уђе, изађе, око 9.500 бирача. Па још, каже јутрос један од наших саговорника, Србин из Северне Митровице, ако чланови бирачког одбора почну да спорије раде, намерно, ненамерно, почну да праве гужве, шанса да на том бирачком месту референдум успе, чак и да се сви Срби до последњег одазову, постаје немогућа мисија.

Да ли ће се опет активирати контејнери?

Како су до референдума још четири дана, није немогуће да за изјашњавање у недељу, иако је та могућност у Приштини искључена, поново буду активирани контејнери, као прошле године, или ће се десити још неко изненађење.

Пре десетак дана Српска листа позвала је грађане на северу КиМ на бојкот референдума због "немогућих процедура".

Из Српске листе, најјаче странке Срба на Косову Метохији, поред осталог оценили су да приштински бирачки спискови не одражавају реално стање у четири општине на Северу, а њихов став је подржао и председник Србије Александар Вучић.

"На референдуму треба да добијемо 50 + 1 од укупно уписаних бирача, а нема 50 одсто Срба који живе. Зато је Српска листа рекла – немамо шта да учествујемо, јер је физички немогуће да се то догоди", рекао је Вучић.

Реаговања су стигла и из тзв. међународне заједнице, односно западних земаља које су изразиле жаљење због одлуке Српске листе, али и саопштиле да ће референдум, са Србима или без њих, бити одржан.

Да ли ће на референдум у недељу после позива на бојкот изаћи више или мање од 13 Срба колико их је гласало 23. априла прошле године када су Атић, Хетеми, Пеци и Зећири изабрани за сада се не зна. РТК недавно је објавила да се "и поред бојкота који ће извршити Српска листа, очекује да се грађани одазову на гласање 21. априла за смену актуелних градоначелника општина на северу Косова".

Како год било, оне који у недељу изађу на гласачким местима сачекаће – камере.

Портпарол ЦИК Ваљмир Ељези изјавио је пре неколико дана да ће надзорне камере унутар бирачких места бити постављене како би се "гарантовала безбедност изборног материјала и очувао интегритет процеса гласања и бројања на бирачком месту". Камере ће, додао је Ељези, бити постављене како би се обезбедила "потпуна тајност гласања".

image