Србија и Балкан

ЦИК закључила списак за референдум: На северу КиМ више бирача него становника?

На бирачком списку 46.556 бирача, процене званичног Београда од пре пар година говоре о 50.000 Срба на Северу од којих се 15 посто иселило последњих месеци
ЦИК закључила списак за референдум: На северу КиМ више бирача него становника?© РТ Балкан/ Зоран Шапоњић

Централна изборна комисија тзв. Косова закључила је бирачки списак за референдум за опозив градоначелника у четири општине са српском већином на северу Косова и Метохије, који ће бити одржан 21. априла. На списку је 46.556 бирача, 1.461 више него на локалним изборима 23. априла прошле године, и око 400 бирача више него крајем марта ове године. 

На бирачком списку који је ЦИК одобрила 19. марта ове године било је 46.248 бирача или 1.153 више него прошле године у ово време.

Како је образложено од стране ЦИК-а, на списку су 293 бирача који су после 23. априла 2023. године навршили 18 година као и 1.533 бирача који "прошле године нису били на бирачким списковима". ЦИК је саопштила и да је од 23. априла прошле године до јуче, односно до закључења бирачког списка 365 грађана преминуло, променило општину становања или су се одрекли држављанства Косова.

Из Српске листе, најјаче странке Срба на Косову Метохији, пре три дана су, када су Србе са севера КиМ позвали да не учествују у референдуму, оценили да приштински бирачки спискови не одражавају реално стање у четири општине на Северу.

"У више наврата, приликом састанака са представницима земаља Квинте и амбасадорима, упозоравали смо да ови подаци нису тачни и да не одржавају право стање на терену, јер се у последњих неколико месеци иселило више од 15 одсто људи са севера Косова и Метохије. Нажалост, нисмо наишли на разумевање", рекао је у недељу Златко Елек, председник Српске листе, образлажући и на овај начин оцену да је власт у Приштини за референдум 21. априла припремила "немогуће процедуре".

Законом је предвиђено и гласање путем писма, односно поште, али су и овде постављени такви услови, а имајући у виду чињеницу да нема сарадње између Пошта Србије и Косова, да ће број Срба који на овај начин успеју да гласају бити занемарљив.

Колико Срба тренутно живи у четири општине на северу Косова и Метохије у овом тренутку тешко је утврдити јер званичних података нема. Попис 2011. године Срби из Лепосавића, Звечана, Зубиног Потока и Северне Митровице су бојкотовали, пописани су ретки, а питање је како ће завршити и попис који је у току, после јавно изнетих ставова српских политичких чинилаца са Косова да Срби не би требало да се одазову попису. Тако се, на основу званичних података, првих пар дана на Северу попису одазвало тек неколико десетина Срба и то упркос високим казнама које су запрећене.

Са друге стране, последње процене званичног Београда изнете пре неколико година биле су да на северу Космета не живи више од 50.000 Срба. Ако се овоме дода процена Владе Србије се од почетка владавине Аљбина Куртија са севера КиМ у тихом егзодусу иселило 15 посто српског становништва, долази се до реалне процене да је у овом тренутку у четири општине безмало више уписаних бирача него што на том терену заиста живи људи.

"У Северној Митровици тако је на бирачком списку ЦИК Косова 18.000 гласача, а, дај Боже да је у овом тренутку у граду укупно, са све децом, више од 13.000 људи. Овде је голим оком видљиво да је у граду мање људи, да је на улицама, на шеталишту увече мање народа. То што су се неки људи повукли у куће, што из страха, из разних разлога ретко излазе, не објашњава чињеницу да је на улици све мање и мање народа. Свако до нас зна некога, комшију, пријатеља, рођака, који је последњих годину дана отишао са Космета у централну Србију", каже један од наших саговорника са севера КиМ.

Умногоме се разликују и бирачки спискови у косовском систему и бирачки списак Београда за општине на северу Космета. Тако је на парламентарним изборима који су у децембру одржани у Србији из Северне Митровице право гласа имало 15.200 бирача а у косовском систему на списку је скоро 19.000 имена. У Лепосавићу, на списку Београда је 9.734 а по списку Приштине скоро 14.000 гласача. Слично је и у Звечану где је по подацима изборне комисије Србије 5.800 бирача, а по косовском списку око 6.500, као и у Зубином Потоку где је по подацима Београда 4.389 бирача а по подацима Приштине њих око 7.000.

Тако ће, према јуче закљученим бирачким списковима, за смену Ердена Атића у Северној Митровици требати скоро 9.500 гласова, за смену Љуљзима Хетемија у Лепосавићу око 7.000 гласова, за смену Пеција у Звечану 3.700 гласова и за смену Измира Зећирија у Зубином Потоку око 3.500 гласова.

Уз ово, за сада се још не зна ни где ће се пребројавати гласови за смену четворице градоначелника на референдуму 21. априла. По једној верзији у општинским центрима у Звечану, Северној Митровици, Зубином Потоку и Лепосавићу, по другој, ако не буде "безбедносних услова", гласови ће бити бројани у центру за бројање гласова близу Приштине.

image
VV inauguration
banner