Србија и Балкан

ЕУ жали због одлуке Српске листе да не учествује у гласању

Иако су свесни да су, како кажу, косовски Срби забринути због процеса на новим изборима, ЕУ ипак позива Српску листу да промени одлуку о изласку на изборе
ЕУ жали због одлуке Српске листе да не учествује у гласању© ATA Images/ Antonio Ahel

Европска унија позива Српску листу да преиспита одлуку да не учествује у гласању за смену албанских градоначелника у четири општине на северу КиМ, које би требало да буде одржано 21. априла, изјавила је данас портпаролка у спољнополитичкој служби ЕУ Набила Масрали.

Масрали је на брифингу за медије у Бриселу, на питање албанског новинара да прокоментарише ову одлуку као и одлуку Српске листе да не учествује у попису становништва на КиМ, одговорила да ЕУ жали због одлуке Српске листе да не учествује у овим изборима, као и због одлуке да припадници српске заједнице не учествују на попису становништва на КиМ, који је почео у петак, 5. априла.

"Жалимо због тога што је Српска листа одлучила да не учествује у изборима за опозив (албанских градоначелника), планираних за 21. април у четири северне општине", рекла је она.

Оценила је да је за ЕУ кључно да се инклузивни локални избори на којима учествују Срби на КиМ одрже без услова у све четири општине на северу КиМ као и да би спровођење нових избора за градоначелнике осигурало "пуну заступљеност локалне власти на северу и помогло у деескалацији ситуације".

"Примили смо к знању забринутост косовских Срба у вези са процесом којим се омогућавају нови локални избори. Ипак, позивамо Српску листу да преиспита одлуку да не учествује (на изборима), јер је демократија учешће, а бирачко тело косовских Срба да искористи своја права и изрази своје политичко мишљење на гласачкој кутији", рекла је Масралијева.

Она је подсетила да је Српска листа бојкотовала претходне локалне изборе на северу КиМ у априлу 2023. године, за које је рекла да, "иако су одржани у складу са правним оквиром" на КиМ, нису понудили дугорочно политичко решење због ниске излазности Срба.

Попис олакшава расподелу ресурса међу општинама

Говорећи о попису, она је рекла да је одлука Српске листе да не учествује за жаљење, јер је обезбеђивање ажурних података о становништву од највеће важности.

Масралијева каже да попис олакшава праведну расподелу ресурса међу општинама, а помаже и у доношењу, како је рекла, "информисаних политичких одлука, планирању јавних услуга и решавању специфичних потреба различитих демографских група унутар становништва".

Српска листа јуче је саопштила да је њен став да се не излази на предстојеће гласање на којем ће се одлучивати о смени четворице нелегитимних градоначелника на северу КиМ.

Како је истакао председник СЛ Златан Елек, премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти учинио све да тај референдум не успе.

Елек је истакао да су за гласање за смену градоначелника 21. априла предвиђене немогуће процедуре и указао да ће то гласање бити одржано уз присуство камера, да бирачки спискови не осликавају реално стање на терену јер је број бирача несразмерно повећан и да, и ако би градоначелници били смењени, остају одборници Албанци.

image
VV inauguration
banner