Србија и Балкан

Српска листа против изласка на референдум за смену градоначелника

За гласање за смену градоначелника 21. априла предвиђене су немогуће процедуре, а бирачки спискови не одражава реално стање на терену, истакао је Златан Елек
Српска листа против изласка на референдум за смену градоначелника© OTO TANJUG/ SRPSKA LISTA/ KANCELARIJA ZA SARADNJU SA MEDIJIMA, fotografija niske rezolucije/ nr

Став Српске листе је да се не излази на предстојећи референдум на којем ће се одлучивати о смени четворице нелегитимних градоначелника на северу Косова и Метохије, јер је премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти учинио све да тај референдум не успе, изјавио је председник те странке Златан Елек на конференцији на за новинаре.

Додао је да верује да њихов став дели и српски народ на северу КиМ, те да није видео ниједан референдум на који се излази "уз присуство камера".

Елек је истакао да су Српска листа и Срби били конструктивни, у жељи да учествују у процесу референдума како би били смењени градоначелници који немају легитимитет, што су доказали током потписивања петиција, и поред тога што је и тада Курти спроводио једностране ескалаторне потезе на северу.

Подсетио је да су на изборима 23. априла прошле године градоначелници изабрани на основу гласања 1.567 бирача, од чега 13 Срба што је, свега 3,47 одсто уписаних бирача.

Елек је рекао и да је Административно упутство, које је Приштина донела 5. септембра прошле године, компликовано за спровођење због опструкција председника скупштина општина.

"И поред максималне репресије полиције, која је снимала и звала људе на разговоре оне који су покренули петицију, она је спроведена успешно и прикупљено је више од 20 одсто гласова који су били неопходни", навео је Елек и додао да је након тога ЦИК-у било потребно чак 45 дана да те потписе само преброје.

Немогуће процедуре за гласање за смену градоначелника

Према његовим речима, за гласање за смену градоначелника 21. априла предвиђене су немогуће процедуре. Подаци кажу да на северу има 46.248 бирача, а према упутству ЦИК-а неопходно је да изађе 50 одсто бирача плус један глас.

"У више наврата, приликом састанака са представницима земаља Квинте и амбасадорима, упозоравали смо да ови подаци нису тачни и да не одржавају право стање на терену, јер се у последњих неколико месеци иселило више од 15 одсто људи са севера Косова и Метохије. Нажалост, нисмо наишли на разумевање", рекао је Елек.

Такође, нагласио је да постоји низ других процеса који су могли да буду употребљени за њихову смену, као што је опозив градоначелника.

Указао је и да бирачки спискови не одражавају реално стање на терену. У последње време, каже, већи је број Албанаца на бирачким списковима, јер је за два месеца у свим општинама број бирача несразмерно повећан, за чак 433 одсто.

Уз то постоји низ мањкавости оперативног плана ЦИК-а, јер је бирачки списак закључен 8. априла, док је 4. априла објављен прелиминарни списак бирача ван Косова који се ажурира након жалби. Пријава је трајала од 5. априла, а онлајн апликација је до 3. априла. Регистрација за бираче ван Косова трајала је осам дана, од 29. марта, до 5. априла.

"Нелогично је да су један дан оставили да се списак бирача ажурира након одлука Косовског панела за жалбе да ли прихвата појединачне жалбе, док су 45 дана су проверавали нашу петицију", прецизирао је Елек, и додао да пријаве путем поште у прошлости нису биле успешне.

Узалудност референдума

Елек је рекао и да велики број албанских политичара сумња да ли је референдум регуларно питање, те да је упитан и састав изборних комисија, јер је ЦИК формирала однос – четири Албанца према једном Србину, а све одлуке се доносе простом већином, као и да председница привремених приштинских институција Вјоса Османи има рок до када треба да распише гласање за смену градоначелника.

Зато је сигуран да ће градоначелници остати до краја свог мандара, без обзира да ли на референдум изађе 40, 50, 70 или 100 одсто грађана.

Посебно га забрињава што се у Лепосавићу грађанима прети ускраћивањем социјалних давања и пензија од стране приштинских власти.

"Људи са страхом питају да ли ће бити скинути са списка, јер им се претило кад су потписивали петицију, а имамо и информације да су одређени уклоњени са тих спискова. Став Српске листе је да се не учествује на референдуму који је расписао Аљбин Курти, јер је учинио све да тај референдум не успе. Овај став мислим да осликава став српског народа на северу Косова", поручио је Елек.

image
VV inauguration
banner