Србија и Балкан

Додик пред Судом БиХ: Тужилаштво без доказа импровизује суђење

Процес против Милорада Додика и Милоша Лукића води се због непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Српској није признат као високи представник будући да за обављање те функције нема одлуку Савета безбедности Уједињених нација
Додик пред Судом БиХ: Тужилаштво без доказа импровизује суђење© TANJUG/ VLADIMIR ŠPORČIĆ

Председник Републике Српске Милорад Додик је на рочишту које је данас одржано у Суду БиХ у Сарајеву изјавио да Тужилаштво БиХ ни из чега покушава да донесе релевантне доказе.

"Никаквих доказа нема и прави се импровизација суђења. Ово је импровизација целог случаја", рекао је Додик и поручио да је и "ово доказ злих намера Тужилаштва БиХ".

На данашњем рочишту председнику Републике Српске Милораду Додику и вршиоцу дужности директора Службеног гласника Српске Милошу Лукићу пред Судом БиХ сведочили су бивши директори Службеног гласника Српске Милка Девушић и Владимир Јанковић.

Њихово саслушање није трајало дуже од по пет минута. Јанковић је рекао да је функцију вршиоца дужности директора обављао два дана, те да је из здравствених разлога поднео оставку, као и због чињенице да је схватио да овај позив није за њега, јер не одговара његовој стручној спреми.

Девушић је током саслушања презентовала начин на који се акти припремају да би се објавили у Службеном гласнику.

Процес против Додика и Лукића води се због непоштовања одлука Кристијана Шмита, који у Српској није признат као високи представник будући да за обављање те функције нема одлуку Савета безбедности Уједињених нација.

Тужилаштво је изнело два од предложених 59 материјалних доказа. Наредно рочиште заказано је за 29. априла у 14 сати.

Пред Судом БиХ су се пре почетка суђења окупили грађани и носиоци јавних функција у Републици Српској и на нивоу БиХ како би пружили подршку Додику и Лукићу.

Ђурић: Покушавају да суде читавој РС

Градоначелник Требиња Мирко Ћурић рекао је да ће народ увек бити уз председника Српске и да се у Суду БиХ покушава судити читавој Републици Српској.

"Желимо на миран и достојанствен начин да кажемо да смо ту и да смо спремни", рекао је Ћурић.

Председник организације ампутираца "Удас" Републике Српске Срђан Јеремић рекао је да су у овом удружењу једногласни у подршци председнику Републике Српске.

"Ово је процес који је смишљен против институције председника Републике Српске. Не може се десити да се након толико година појављује нови закон и нова правила како неком падне на памет", рекао је Јеремић.

Председник Скупштине Организације старешина Војске Републике Српске Благоје Ковачевић истакао је за РТРС да права и правде нема и да влада сила јачег.

"Ово није смислио Суд БиХ, већ америчка и немачка 'кухиња'", рекао је Ковачевић.

Посланик у Народној скупштини Дамјан Шкипина казао је за РТРС да суђење Додику и Лукићу има политичку позадину и да је свима јасно да ово није суђење једном или двојици људи, већ свим грађанима Српске и да је циљ свега свођење Срба у БиХ на статистичку грешку.

Он је позвао на јединство свих Срба и присуство сутрашњем митингу "Српска те зове" у Бањалуци.

Минић: Суђење је фарса

Министар пољопривреде, шумарства и водопривреде Републике Српске Саво Минић рекао је за РТРС да је поступак против Додика и Лукића фарса којом Суд БиХ понижава све грађане Српске.

"Нама из политичког Сарајева поручују да не желе да живе с нама. Ми не желимо никакво зло ФБиХ, никоме, шаљемо поруку да желимо да функционишемо", рекао је Минић, додајући да ће свака одлука Суда, осим ослобађајуће, бити лоша за БиХ.

Посланик СНСД-а у Представничком дому Парламентарне скупштине БиХ Мирослав Вујичић рекао је за РТРС да смо више пута били сведоци да се правила у Суду БиХ мењају од рочишта до рочишта.

"Не знам да ли на свету постоји иједан суд који правила мења од рочишта до рочишта. Видели смо да је процес раздвајан и спајан. Да су доведени сведоци који немају везе са овим поступком као и промена судија у самом поступку", рекао је Вујичић.

Вујичић истиче да од самог почетка сумњају у намеру поступка, јер се иза тога крије намера дискредитације председника Републике Српске, односно забрана његовог политичког деловања.

"Иза све те приче стоји америчка амбасада и бојим се да на само тужилаштво утичу странци, односно, конкретно, амерички амбасадор Мајк Марфи који ће, надам се, врло брзо отићи из БиХ", рекао је Вујичић.

Заменик председавајућег Савета министара Сташа Кошарац рекао је за РТРС да окупљени грађани и представници Републике Српске јасно поручују да никад неће одустати од Републике Српске и да ће увек бранити њене институције.

"Уверен сам да Република Српска има уставни капацитет и кредибилну политику којом може да одговори на све изазове", рекао је Кошарац и додао да руководство Српске води одговорну политику.

image