Србија и Балкан

Дачић: Не могу само Срби и Хутуи да буду геноцидни народи

У Њујорку нема консензуса о резолуцији о Сребреници, нагласио је министар спољних послова Ивица Дачић
Дачић: Не могу само Срби и Хутуи да буду геноцидни народи© Tanjug/VLADIMIR ŠPORČIĆ

Нема тог геноцида које нису починиле земље које сада подржавају Нацрт резолуције о Сребреници у Генералној скупштини Уједињених нација, али сила све може, изјавио је министар спољних послова Србије Ивица Дачић, који је истакао да је на неформалним консултацијама у Њујорку било јасно да нема консензуса о том питању.

Дачић је новинарима, после разговора са шефом дипломатије Суринама рекао да су "нулти нацрт" резолуције представиле Немачка и Босна и Херцеговина, указујући да је питање да ли се уопште ради о представнику БИХ или о амбасадору који је бошњачке националности.

"Да је Србин у Њујорку не би било ништа од ове резолуције, је л' тако? Да је Србин у Стразбуру, не би било ништа од гласања. Како БиХ може да гласа за пријем Косова, а очекује да ми поштујемо њихов територијални интегритет", упитао је Дачић.

Он је поновио да је резолуција представљена, да на састанку није изражена жеља да се разговара, док су се многе земље противиле начину на који се овај текст усваја.

"Никада се није десило, да о оваквим питањима нема консензуса, а сада га нема", додаје Дачић, преноси Н1.

Мислимо да о овоме не треба да се расправља, јер се ради о неселективној правди.

Не могу само Хутуи и Срби да буду геноцидни народи. Холандија подржава ову резолуцију, а Суринам је тужи за ропство, предочио је Дачић и оценио да "батина има два краја".

Дачић је, на питање о изјави шефа дипломатије Северне Македоније Бујара Османија да ће та земља напустити иницијативу "Отворени Балкан", рекао да се ради о предизборним изјавама и да је врло интересантно да председник те земље Стево Пендаровски није био обавештен о томе да је Северна Македонија подржала резолуцију о Сребреници.

Када је реч о пријему "Косова" у Савет Европе, Дачић је рекао да је заседање Комитета министара заказано за 16. и 17. мај и да је за ту тему потребна двотрећинска већина од 46 држава чланица.

Од тих 46 држава, 34 признаје независност "Косова", навео је он и поручио да ће се Србија борити колико може.

Одлуком Парламентарне скупштине СЕ су поткопани темељи те институције, сматра он, додајући да је само дан после гласања премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао да неће никад формирати Заједницу српских општина.

Дачић је рекао да Приштина нема намеру да формира ЗСО и да је Бриселски споразум, којим је формирање договорено "само тужно подсећање на то колико је упитан кредибилитет Европске уније као медијатора и гаранта спровођења споразума".

Рекао је да ће Кетрин Ештон, која је испред ЕУ потписала Бриселски споразум, ускоро посетити Београд што ће, како је навео, бити прилика да разговарају зашто није реализовано ништа од онога што је била обавеза Приштине.

"Тиме је Европска унија изгубила кредибилитет јер се 'Косово' игра кредибилитетом ЕУ", рекао је Дачић.

image
VV inauguration
banner