Србија и Балкан

Додик: Циљ резолуције о Сребреници је сатанизација српског народа

Додик је указао да Бошњаци покушавају да злоупотребе пресуде Хашког суда, као и да релевантни светски стручњаци такође потврђују да се у Сребреници није догодио геноцид
Додик: Циљ резолуције о Сребреници је сатанизација српског народаGetty © Samir Jordamovic/Anadolu

Председник Републике Српске Милорад Додик рекао је да се Српска према догађајима у Сребреници увек односила као према месту где је почињен злочин, али није тачно, поновио је, да је почињен геноцид, јер дефиниција геноцида није испуњена "ни у деловима".

Додик је рекао да више од 40 земаља неће гласати за најављену резолуцију о Сребреници у Генералној скупштини УН. 

"Мало ко је Немачкој оспоравао да је починила геноцид", рекао је Додик у обраћању на седници Народне скупштине Републике Српске.

Указао је да Бошњаци покушавају да злоупотребе пресуде Хашког суда, као и да релевантни светски стручњаци такође потврђују да се у Сребреници није догодио геноцид.

С друге стране, са бошњачке стране и делом међународне заједнице постоје стално настојања да се тај наратив наметне и да се забрани негирање геноцида.

"Нема на свету геноцида у којем је забрањено да се говори", рекао је Додик током обраћања у Народној скупштини Републике Српске, где је у току расправа о закључном извештају Независне међународне комисије за истраживање страдања свих народа у сребреничкој регији у периоду од 1992. до 1995. године.

Додик је рекао да није тачно да је Србија осуђена за геноцид и да га није спречила.

"Тачно је утврђено да Србија није креирала и није организовала геноцид и то је тачно. Оно што је тачно јесте да се под снажним лобирањем креирала атмосфера те приче", навео је председник Републике Српске.

Додао је да у Сребреници, по самој дефиницији геноцида, нису испуњени "елементарни услови".

"Највећа имена која се баве овом темом су рекла да није било геноцида. Имамо право да мислимо на који начин сте ви излобирали и употребили међународне механизме да до овог дође. Да је било памети, онда је требало да пристанемо, пре било каквих судских пресуда, на Независну међународну комисију састављену од највећих светских експерата који би требало да то ураде и да утврде истину", рекао је Додик.

Он је нагласио да Република Српска никада није оспоравала могућност да се сви они који су учествовали у дешавањима у Сребреници појаве пред  домаћим и међународним судовима и одговарају за своја дела.

Он је нагласио да су "сви који су потраживани и отишли на суд", и истакао да је ово реакција на оне извештаје који су раније рађени у оквиру Владе Српске под притиском ОХР-а и атмосфере.

"Ми не можемо да уђемо у то шта је пресуђено у Хагу али се ради о томе да бошњачка страна покушава да то све злоупотреби на начин како ми одржавамо тему а као што се зна ова тема и њена појава у Уједињеним нацијама није иницијатива никога из Српске и српског народа", поручио је Додик, пренела је РТРС.

Бошњаци злоупотребили механизам представљања БиХ у УН

Додик је за РТРС истакао да су босански муслимани злоупотребили међународни механизам представљања БиХ у Уједињеним нацијама тако што су без одлуке покренули иницијативу у УН за доношење акта чији је главни циљ сатанизација српског народа.

"Да је њихова намера била да се иде према помирењу, то не би урадили већ би се формирала неутрална међународна  комисија", рекао је Додик.

Каже да ако су муслимани хтели помирење, онда су требали да признају и српске жртве, а не да их негирају.

"Нема геноцида учињеног у историји, а да није једногласно прихваћен као такав, док муслимани желе једногласно да наметну такву одлуку. Морам рећи да се 3. маја обележава страдање у Добровољачкој улици, али то код муслимана не постоји. Злочинац је само онај за којег они мисле да јесте. Упорно покушавају да наметну број од 8.000 страдалих у седам дана. То је потпуна лаж", каже Додик.

Поновио је да се геноцид није десио.

"Ми изјављујемо саучешће свим породицама страдалих. Ово је међународни извештај о страдању свих народа. Није само фаворизовање Срба. Али ни у једном њиховом извештају се не спомињу Срби. То је проблем," каже Додик.

Митинг у Бањалуци порука мира  

Председник РС је све грађане позвао да дођу на митинг "Српска те зове" у Бања Луци и додао да се на скупу очекује око 40.000 људи.

"Поносни смо на људе који ће данас доћи на митинг у Бањалуку и на демократски начин изразити свој став. Слика ће говорити више од било које поруке која се поручи", рекао је Додик.

Истакао је да ће митинг проћи мирно са јасним порукама. 

"Порука је, како мислите да живимо са вама, ако ви нас етикетирате. Шта хоћете? Да ми будемо криви, а ви сте као невине жртве. Наравно, да има невиних жртава код Бошњака, као што има и код Срба али тиме су се требали бавити судови, а не политички форуми какав је Генерална скупштина УН", рекао је Додик.

Сматра да ће митинг проћи у атмосфери која је порука која ће показати нашу чврстину, наш идентитет, али и поруку мира коју морамо да осигурамо.

Када је реч о опозицији која присуствује седници парламента, а неће бити на митингу, Додик је поручио да је то њихова ствар.

"Одавно се није десило да смо у скупштини око закључака сви јединствени. Што се тиче митинга и њиховог наратива, и тога да је то мој митинг, то наравно није тачно. Ја нисам једини сазивач тога. И они су позвани у време кад се смо се договарали за митинг. И председника СДС-а Милана Миличевића и председника ПДП-а Бранислава Бореновића сам замолио да све сви заједно окупимо. Они су изабрали да поново сатанизују Милорада Додика", закључио је председник РС.

image
VV inauguration
banner