Свет

Шта се јуче дешавало у УН и ко је све био против резолуције о Сребреници

Текст резолуције представили су Немачка, Руанда и Босна и Херцеговина
Шта се јуче дешавало у УН и ко је све био против резолуције о Сребреници© Tanjug/AP/Craig Ruttle

У згради Уједињених нација јуче је одржана презентација нацрта резолуције о Сребреници, о којој би требало да се гласа на Генералној скупштини УН почетком маја.

Текст резолуције представили су Немачка, Руанда и Босна и Херцеговина, а били су присутни и спонзори, преноси Ал Џазира.

У Њујорк су синоћ стигли председавајући Председништва БиХ Денис Бећировић и члан Председништва Жељко Комшић, који су учествовали у презентацији ове резолуције.

Немачка амбасадорка је отворила презентацију нацрта резолуције о Сребреници, а БиХ страну је заступао амбасадор Златко Лагмуџија. Присутни су били и саветници Дениса Бећировића и Жељка Комшића.

Изношење аргумената

Након представљања нацрта од стране немачке амбасадорке, говорио је и представник Руанде, као и Лагумџија, а потом су представници мисија у светској организацији почели да се изјашњавају јесу ли за или против уз изношење аргумената у вези са својим ставовима.

Први су говорили Руси, чија је представница приговорила што нема Жељке Цвијановић, додајући да резолуција нема подршку Председништва БиХ.

Она је, како је пренела Ал Џазира, рекла да је изненађена да Немачка стоји иза ове резолуције, заједно са другим западним земљама попут Сједињених Држава, Велике Британије, а посебно Холандије због улоге њених војника у Сребреници 1995. године.

На њу се надовезао заменик амбасадора Србије Саша Март, који је, у свом говору, поновио сличне ставове као и Руси, напоменувши да је Србија 2010. године прихватила да је почињен злочин у Сребреници.

Након његовог излагања, против резолуције изјасниле су се Венецуела, Кина, Северна Кореја, Никарагва, док су остали подржали резолуцију, или нису говорили.

Представници Хрватске у светској организацији су за Ал Џазиру потврдили да ће Хрватска бити спонзор резолуције, док Црна Гора још увек чека смернице из Подгорице.

image