Србија и Балкан

Дачић: Расправа о резолуцији пред ГС УН покушај да се избегне вето Русије

Велики број делегације се осврнуо на то да не постоји консензус у самој Босни и Херцеговини, да председништво није донело одлуку и да то је самостална акција муслиманског и хрватског и шефа мисије, рекао је шеф српске дипломатије
Дачић: Расправа о резолуцији пред ГС УН покушај да се избегне вето Русије© FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ/ bg

Први потпредседник Владе и министар спољних послова Србије Ивица Дачић изјавио је данас да је предлагање резолуције о Сребреници пред Генералном скупштином Уједињених нација, покушај да се избегне вето Русије, али и да постоји питање легалитета јер се о темама о којима расправља Савет безбедности УН (СБ УН) не може се расправљати пред ГС УН.

Дачић је за ТВ Прва рекао да се је на састанку представљен тзв. нулти нацрт резолуције и да су састанку могле да присуствују све мисије у УН.

"Занимљиво је да су многе мисије поставиле питање зашто се сада расправља и како се сада од једном појавило то питање. Kад су овакве ствари у питању, у УН се углавном покушава да се то усвоји консензусом. Уосталом био је само један случај кад се о томе доносила одлука и то је било у питању Руанде. Али и то је било пре доношења опште резолуције, универзалне резолуције о геноциду и када је уведен 9. децембар. Након тога никада се није десило да неки појединачни пример буде предмет неке резолуције у Генералној скупштини", оценио је Дачић.

Он је нагласио да поред недостатка консензуса у УН и у самој БиХ не постоји консензус о том питању.

"Велики број делегација се осврнуо на то да не постоји консензус у самој Босни и Херцеговини, да председништво није донело одлуку и да то је самостална акција муслиманског и хрватског члана председништва и шефа мисије" при УН, рекао је Дачић.

Шеф српске дипломатије је додао да постоји и питање легалитета јер по повељи УН о теме о којима расправља Савет безбедности УН (СБ УН) не може се расправљати пред Генералном скупштини без дозвола СБ УН.

"Савет безбедности није дао дозволу, напротив, они су одбили то јер је Русија ставила вето. Ово је покушај да се избегне вето, да се дође на ГС УН. Kад се томе дода да се резолуција предлаже под тачком дневног реда који се односи на културу мира, сећања, и за коју је потребна проста већина, а не двотрећинска већина", нагласио је Дачић.

Дачић је појаснио да се одлуке у ГС УН о важним питањима увек доносе двотрећинском већином.

image
VV inauguration
banner