Србија и Балкан

Музеј жртава геноцида: Резолуција о Сребреници би угрозила постизање историјског помирења у региону

Иницијатива да се издвоје жртве у Сребреници од осталих жртава оружаног сукоба у БиХ, пример је искривљавања историје и селективног сећања, наведено је у саопштењу музеја
Музеј жртава геноцида: Резолуција о Сребреници би угрозила постизање историјског помирења у регионуGetty © Elman Omic/Anadolu Agency

Музеј жртава геноцида je позвао владе држава чланица УН да размотре бројне опасности које би проистекле услед могућег усвајања нацрта резолуције о Сребреници, а директор те установе Дејан Ристић упутио је свим амбасадорима у Србији писма у склопу координираних мера наше земље против такве иницијативе.

"Музеј је становишта да би могуће усвајање такве резолуције значајно поткопало и угрозило вишедеценијске напоре за постизање мира и историјског помирења сва три народа на територији савремене БиХ", наводи се у саопштењу.

Како се наводи, Ристић је у писму упућеном претходних дана скренуо пажњу на "снажење друштвених подела широм Босне и Херцеговине, али и целог региона Западног Балкана, укључујући и Србију".

"Овај забрињавајући процес изазвала је иницијатива да Генерална скупштина УН усвоји резолуцију у вези са масакром у Сребреници који се догодио у јулу 1995. године", истакнуто је у саопштењу.

Ристић је посебно указао на опасности које подразумевају слични савремени примери селективне културе сећања, попут све присутније дисторзије Холокауста.

"Што све доводи до изражених етничких, верских и друштвених тензија у различитим деловима света. Управо зато ту и такву негативну праксу треба избегавати", истакнуто је у саопштењу.

Оценивши да би у тежњи ка миру требало заједно радити на целовитој, неселективној и објективној култури сећања, из музеја су позвали владе држава чланица УН да "размотре бројне опасности које би проистекле услед могућег усвајања поменутог нацрта резолуције".

image
VV inauguration
banner