Србија и Балкан

Уставни суд Хрватске: Милановић не може да буде ни мандатар ни премијер, и да сада поднесе оставку

Суд је нагласио да је уставни положај председника Хрватске неспојив са положајем учесника у изборима за хрватски сабор
Уставни суд Хрватске: Милановић не може да буде ни мандатар ни премијер, и да сада поднесе оставку© Tanjug/AP/Darko Bandic

Уставни суд Хрватске је одлучио данас да се председник Хрватске Зоран Милановић својим учешћем у кампањи без подношења оставке на председничку дужност довео у позицију да не може бити мандатар за састав будуће владе као ни премијер.

Председник Уставног суда Мирослав Шепаровић рекао је да је Милановић кршио упозорење Уставног суда од 18. марта и понављао да је у кампањи као будући председник владе.

Таквим изјавама и поступањем Милановић се ставио у положај учесника у парламентарним изборима, што он по свом уставном положају док је председник Хрватске не може да буде, закључио је Уставни суд, пренела је Хина.

Суд је додао да је уставни положај председника Хрватске неспојив са положајем учесника у изборима за хрватски сабор.

Милановић, како се истиче, не може да буде мандатар ни премијер чак ни ако поднесе оставку на место председника.

Уставни суд истиче да су изборни поступци увек најважнији тест привржености истинској политичкој демократији која је утелотворена у Уставу.

Током целокупне изборне кампање Милановић је поступао супротно уставу и довео у питање владавину права и демократски вишестраначки систем као највише вредности устава, закључио је Уставни суд.

"Стога, полазећи од уставних овлашћења у поступку надзора над уставношћу и законитошћу избора, као и општих надзорних овлашћења као чувара устава, Уставни суд утврђује да се својим изјавама и понашањем председник Хрватске, а да претходно, у складу са упозорењем од 18. марта 2024, није поднео оставку на дужност председника републике, довео у позицију да не може бити ни мандатар за састав будуће владе нити председник владе", наводи се у одлуци Уставног суда.

За ову одлуку гласало је девет судија, троје је било против, а једна чланица Уставног суда је била одсутна.

image
VV inauguration
banner