Србија и Балкан

Милановић се огласио први пут након избора: Трају разговори, хрватски грађани желе промену

Председник Хрватске Зоран Милановић је нагласио да разговори о састављању нове саборске већине трају и указао да "сви који учествују у тим разговорима морају водити рачуна о вољи хрватских грађана исказаној на изборима"
Милановић се огласио први пут након избора: Трају разговори, хрватски грађани желе промену© Matija Habljak

Председник Хрватске Зоран Милановић огласио се први пут након избора. Он је рекао да се захваљује свима који су у среду изашли на изборе за Хрватски сабор. Он је нагласио да разговори о састављању нове саборске већине трају и да сви који учествују у тим разговорима морају водити рачуна о вољи хрватских грађана исказаној на изборима.

"Као и до сада, ја ћу се и у овој ситуацији до краја држати слова и духа хрватског Устава", написао је Зоран Милановић на Фејсбуку.

Милановић је написао да је велика излазност потврдила да "хрватски грађани воле своју земљу, да верују у њу и да желе промену".

"Одређујући за датум избора среду, 17. априла, желео сам да вас подстакнем да у што већем броју изађете на изборе, јер сам сматрао и сматрам да одлуку о будућности наше домовине морате донети сви ви", поручио је Милановић.

Он је написао да су "странке које су чврсто стале на страну борбе против корупције, које не желе Хрватску заробљену корупцијом, криминалом и неједнакошћу пред законом, добиле две трећине гласова.

"Ваши гласови обавезују. Имате право да очекујете и да тражите од њих – као и од свих нас које сте изабрали – да се држе дате речи. Без тога, престајемо да будемо демократско друштво, а политика се своди на трговину и на бригу само о личним интересима. Хрватски Устав је јасан: мандат за састављање нове Владе може добити само особа која докаже да ужива подршку 76 заступника изабраних у Хрватски сабор", истакао је Милановић.

ХДЗ-ова коалиција освојила је 61 мандат, а "Река правде", коалиција окупљена око СДП 42 мандата. Иако је Милановић током кампање говорио да има лукав план како скупити 76 руку потребних за формирање владе, то ће у овој ситуацији јако тешко учинити, пише хрватски портал "Индекс". Теоретски је то могуће, али уз огромне компромисе и спајање практично неспојивих идеолошких супарника.

image
VV inauguration
banner