Србија и Балкан

Сурлић: Референдум на северу КиМ осмишљен да не успе, Курти купује време

Доцент на Факултету политичких наука наглашава да поруке званичника САД Џејмса О‘Брајана и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, да је формирање ЗСО приоритет, треба такође узети са резервом
Сурлић: Референдум на северу КиМ осмишљен да не успе, Курти купује време© Tanjug/AP Photo/Bojan Slavkovic

Приштински референдум на северу КиМ о смени градоначелника четири српске општине, осмишљен је тако да не успе, оценио је доцент на Факултету политичких наука Стефан Сурлић.

"Обећања која су постављена испред међународне заједнице јесу да је довољно да српска заједница покаже иницијативу, да потпише петицију, да се види заиста да ће Срби учествовати на изборима и сменити ове, можемо слободно рећи, нелегитимне градоначелнике, али тај захтев за референдумом, преко 50 одсто и то бирача чија заправо бројка уопште не одговара стварном стању на терену",  рекао је Сурлић за РТС.

Сурлић истиче да Аљбин Курти тако заправо купује додатно време.

Доцент ФПН-а је као референцу додао да, узмимо у обзир да је скоро 15 одсто Срба са севера већ напустило Косово последње две године, "то је једна алармантна чињеница која нам говори да та бројка са бирачког списка и за референдум осмишљена тако да тај референдум и не успе и да се купи додатно време".

Аљбину Куртију не одговара да се десе локални избори, констатује саговорник РТС-а.

"И да се Срби врате у институције до парламентарних избора, где очекује апсолутну већину и могућност да сам, уз неке мале коалиционе партнере, формира власт.

Сурлић наглашава да поруке званичника САД Џејмса О‘Брајана и специјалног изасланика ЕУ за дијалог Мирослава Лајчака, да је формирање ЗСО приоритет, треба такође узети са резервом.

"Сви њихови досадашњи захтеви нису уродили плодом и Приштина није одговорила ни на какав тзв. међународни притисак који постоји већ евидентно две године да се формира Заједница српских општина, да је то нужност, да је то извесно, само је питање дана… Ми смо имали прилике да чујемо и много оштрије изјаве представника САД, да ће се ЗСО формирати са или без Приштине, односно оних који имају у својим полугама извршну власт. Ништа од тога се није десило на терену", истиче Сурлић.

Додаје да се као велики уступак представља то што би Приштина могла да пошаље статут ЗСО на проверу уставном суду у Приштини и то пре уласка у Савет Европе, али наглашава да је то далеко од циља – да заједница заживи и омогући нормалан живот Србима на КиМ.

image