Србија и Балкан

ХДЗ БиХ и "осморка" потписали споразум о формирању власти у Босни и Херцеговини

Реч је о документу под називом "Смернице, начела и циљеви у извршној и законодавној власти за период до 2026. године"
ХДЗ БиХ и "осморка" потписали споразум о формирању власти у Босни и Херцеговиниwww.globallookpress.com © Carsten Reisinger

У Сарајеву је потписан споразум странака који чине "осморку" и ХДЗ-а БиХ, а потпис на документ ставили су лидери Хрватске демократске заједнице (ХДЗ) Драган Човић и Социјалдемократске партије БиХ (СДП), Нермин Никшић.

Реч је о документу под називом "Смернице, начела и циљеви у извршној и законодавној власти за период до 2026. године", пише РТРС.

Тиме би власт на нивоу Федерације Босне и Херцеговине требало да чине "осморка" и ХДЗ, док Странка демократске акције, након дуго година одлази у опозицију.

Драган Човић, лидер Хрватске демократске заједнице (ХДЗ), рекао је да може гарантовати да ће странке окупљене око ХДЗ-а и Хрватског народног сабора учинити све како би предано радили на реализацији поменутог документа у целини, без условљавања и пролонгирања.

"Све што је написано у споразуму смо усагласили. Како ћемо га разрадити од стране оних који ће бити носиоци власти, то ће бити друго питање, јер ће то морати да буде много садржајније. Што се тиче партнера из Републике Српске, мислим да ћемо у четвртак, 1. децембра, имати конституисање Представничког дома парламента БиХ и Представничког дома Федерације БиХ", истакао је Човић.

Тим конституисањем, додао је, биће дефинисан Колегијум и тада ће се знати ко чини коалицију на нивоу БиХ са треће стране, али је сигуран да ће то бити Савез независних социјалдемократа (СНСД).

Лидер Социјалдемократске партије (СДП) Нермин Никшић, приликом потписивања документа, истакао је да се овим документом показало да је могуће да се формира власт која је спремна да извршава договорено и систем, у оквиру којег ће се разговорима долазити до решења која ће се примењивати у будућности.

"Предстоји нам даљи рад на операционализацији овог споразума. Искрено и чврсто се надамо да је опредељење коалиције да до Нове године покушамо да формирамо и Савет министара и Владу Федерације БиХ, наравно и кантоналне владе где год да је могуће" рекао је Никшић.

Лидер СДП-а навео је да ће у процесу формирања власти на нивоу БиХ бити јаснија ситуација конституисањем Колегијума Представничког дома Парламентарне скупштине БиХ.

"Тешко да ће се моћи избећи СНСД. Мислим да је то наша реалност коју требамо прихватити, али и испоштовати", додао је Никшић.

image