Србија и Балкан

Британска амбасада упозната са хапшењем Садика Дуракуа са "Косова"

Дипломатско представништво саопштило је да се Дуракуу, који је британски држављанин, пружа конзуларну помоћ
Британска амбасада упозната са хапшењем Садика Дуракуа са "Косова"© A.K./ATAImages

Амбасада Велике Британије упозната је да је у Србији ухапшен британски држављанин Садик Дураку, пореклом са "Косова", а како су из овог дипломатског представништва потврдили за Радио Слободна Европа, они му пружају конзуларну помоћ.

Дураку који је иначе из Ђаковице, ухапшен је 17. априла на граничном прелазу између Хрватске и Србије у Батровцима, због сумње да је починио ратни злочин, и Виши суд за ратне злочине у Београду одредио му је притвор до 30 дана.

Након хапшења, власти Србије обавестиле су га да га Тужилаштво за ратне злочине Србије терети по оптужбама да је починио ратне злочине током рата на Космету 1999. године, јавља РСЕ.

На основу решења ПУ Кикинда о задржавању од 17. априла, Дурак се сумњичи да је починио кривично дело "ратни злочин против цивилног становништва", те да постоји сумња да је заједно са непознатим лицима током 1999. године, у подручју општина Ђаковица, Призрен и Пећ, као припадник тзв. Ослободилачке војске Косова, тукао, физички и психички малтретирао и пљачкао цивилно становништво.

Министарство је саопштило да је представник канцеларије "Косова" у Србији Јетиш Јашари упутио званичан захтев Канцеларији за везу Србије на КиМ да добије информације о разлозима хапшења Садика Дурауа, као и другим релевантним детаљима.

"Амбасадор Јашари је комуницирао и са дипломатским представништвима земаља Квинте акредитованим у Србији, које је обавестио о случају", наводи се у саопштењу.

Јашари је српским властима упутио званичан захтев да му се наредних дана дозволи посета Садика Дураки у притвору.

image
VV inauguration
banner