Србија и Балкан

МУП Србије: Одређено задржавање до 48 сати заменику директора тзв. косовске полиције

Приведени су приликом контроле на прелазима, због безбедносних провера, саопштио је МУП
МУП Србије: Одређено задржавање до 48 сати заменику директора тзв. косовске полиције© МУП Србије

Након привођења четири припадника тзв. косовске полиције, одређено је задржавање до 48 сати заменику директора тзв. косовске полиције Дејану Јанковићу, у циљу утврђивања чињеница и неопходних провера у погледу безбедности Републике Србије, речено је Танјугу у МУП-у.

Остала лица су, након утврђених безбедносних провера, пуштена.

Претходно је у МУП-у речено да су четворица припадника тзв. косовске полиције приведена у среду приликом контроле на административном прелазу, а један од њих је задржан.

Они су приведени приликом контроле на прелазима, због безбедносних провера, прецизирано је из МУП-а.

МУП је јуче саопштио да су неосноване тврдње Приштине о наводном задржавању аутобуса са регистрационим ознакама са територије Косова и Метохије на граничном прелазу Батровци и навео да полиција није никога задржавала нити спречавала улазак и пролазак било ком грађанину са територије Аутономне покрајине Косово и Метохија.

Министарство је објаснило да је у току појачана контрола свих путника на граничним прелазима и да се врше безбедносне провере у циљу веће сигурности и безбедности грађана, што, како наводе, може проузроковати дуже задржавање на самом граничном прелазу.

Приштински медији објавили су раније јуче да су наводно стотине грађана КиМ биле блокиране у Србији на прелазу са Хрватском и да им није било дозвољено да наставе путовање. Представници привремених приштинских институција оптужили су Београд да је то одговор на одлуку Парламентарне скупштина СЕ да усвоји препоруку за пријем тзв. Косова у СЕ.

Брнабић: МУП ради свој посао, тзв. косовска полиција подрива уставни поредак СРБ

Председница Народне скупштине Ана Брнабић рекла је данас да нема информацију због чега су четворица припадника тзв. косовске полиције јуче задржана од стране српског МУП-а, али навела да припадници МУП-а раде свој посао, док припадници тзв. косовске полиције крше уставни поредак Србије.

"Могу да похвалим припаднике Министарства унутрашњих послова, да кажем да раде свој посао. На крају крајева, ти људи (припадници тзв. косовске полиције) подривају уставни поредак Републике Србије. Имате људе, Србе на Косову и Метохији који не подривају уставни поредак ничега, зато што живе у својој земљи. Малтретирани су сваки дан, привођени сваки дан, оптужени без икаквих доказа, држани у притвору без адвоката. Кадија их тужи, кадија им суди. Зато што неко у Приштини каже да подривају неки њихов самосмишљени уставни поредак. Ови људи подривају уставни поредак Републике Србије. Тако и треба, само нека наставе", изјавила је Брнабићева.

На питање да ли је тај гест задржавања одговор на изјаву председника Александра Вучића да ће органи у Србији реаговати на свако кршење уставног поретка, Брнабићева је навела како претпоставља да су се људи коначно одазвали апелима да се брани уставни поредак Републике Србије.

"Нико из међународне заједнице не реагује годинама на све оно што ради (премијер институција самоуправе у Приштини) Аљбин Курти, на малтретирање тих људи (Срба). Претпостављам да ће сада поздравити ово. Имају они (Приштина) свој такозвани уставни поредак. Ми имамо прави Уставни поредак, зато што смо ми међународно призната земља. Очекујем похвале од стране међународне заједнице за наше припаднике Министарства унутрашњих послова, као и за наше тужилаштво и све релевантне институције", рекла је Брнабић.

image