Србија и Балкан

Додик са Вархељијем: У децембру БиХ добија статус кандидата за ЕУ

Оливер Врхељи је изразио задовољство због подршке председника Републике Српске европском путу Босне и Херцеговине
Додик са Вархељијем: У децембру БиХ добија статус кандидата за ЕУNone © FOTO TANJUG/ VLADA REPUBLIKE SRBIJE/ SLOBODAN MILJEVIC

Република Српска остаје опредељена за европске интеграције и очекује се да већ у децембру БиХ добије кандидатски статус, изјавио је председник Републике Српске Милорад Додик након састанка са европским комесаром за проширење Оливером Вархељијем у Источном Сарајеву.

Председник Републике Српске на Твитеру се захвалио Вархељију на подршци европском путу.

Додик је рекао да је пренео Варехљију да правосуђе БиХ мора бити реформисано, јер нема уставну основу, те да је чудно да БиХ добије статус кандидата за чланство у ЕУ, а да има судије странце у Уставном суду и високог представника.

"Важно је да сам комесару успео да кажем да је врло чудно да имамо статус кандидата, а имамо још такозваног високог представника, судије Уставног суда БиХ који су странци. Они напросто имају став томе и треба дати статус кандидата БиХ за чланство у Евопској унији и да се онда реши то питање", рекао је Додик на конференцији за новинаре у Источном Сарајеву.

Оливер Врхељи се, убрзо након састанка са Додиком, огласио и истакао задовољство због подршке председника Републике Српске европском путу БиХ.

"Подршка председника Републике Српске Милорада Додика за стицање кандиатског статуса за БиХ је охрабрујућа. Реформе треба да се убрзају да би се добила позитивна одлука Европске комисије. Политичко вођство је кључно", написао је европски комесар за проширење на Твитеру.

Вархељи се данас састао и са високим представником у БиХ Kристијаном Шмитом са којим је, такође разговарао о кондидатском статусу БиХ, што је Шмит и потврдио за медије.

"Садржајан разговор о значају ЕУ кандидатског статуса за БиХ и њене грађане. Додељивање кандидатског статуса био би подстрек који је БиХ преко потребан како би кренула напред", саопштио је Шмит након састанка.

Истакао је да политички лидери у БиХ не могу себи да приуште да пропусте ову прилику.

"Рад не престаје препоруком Европске комисије. У ствари, управо ово је моменат када политички лидери треба да инсистирају на кључним рефромама", навео је Шмит, пренели су сарајевски медији.

Европски комесар за проширење Оливер Вархељи похвалио је БиХ због брзог формирања законодавних тела након општих избора. Он је низ данашњих састанака отпочео разговором са лидером ХДЗ-а Драганом Човићем.

image
VV inauguration
banner