Србија и Балкан

Стевандић са шефом мисије ОЕБС-а: Нећемо дозволити одлучивање у БиХ без сагласности ентитета

На састанку је разговарано о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ и истакнута важност међусобног дијалога и сарадње у циљу очувања мира и стабилности у земљи и региону, наведено је у саопштењу Народне скупштине Српске
Стевандић са шефом мисије ОЕБС-а: Нећемо дозволити одлучивање у БиХ без сагласности ентитета© РТ Балкан/Јелена Марковић/Уступљена фотографија

Република Српска неће дозволити одлучивање у БиХ, без сагласности ентитета и народа у БиХ, јер је то у супротности са Уставом и Дејтонским мировним споразумом, те ће се акти донесени на такав начин сматрати неприхватљивим, рекао је председник Народне скупштине Републике Српске Ненад Стевандић.

Током састанка у Бањалуци са шефом Мисије ОЕБС-а у БиХ Брајаном Агелером, Стевандић је као пример навео понашање амбасадора БиХ при УН Златка Лагумџије у вези са упућивањем резолуције о Сребреници у Генералну скупштину УН, без сагласности Председништва БиХ.

Председник Народне скупштине Републике Српске изразио спремност за конструктиван дијалог у решавању питања од заједничког интереса.

"На састанку је разговарано о актуелној политичкој ситуацији у Републици Српској и БиХ и истакнута важност међусобног дијалога и сарадње у циљу очувања мира и стабилности у земљи и региону", наведено је у саопштењу Народне скупштине Српске.

Стевандић је упознао амбасадора Агелера са демократским капацитетом Народне скупштине Републике Српске и институција и могућности да РС доноси самостално одлуке у складу са Уставом Републике Српске и Уставом БиХ.

image
VV inauguration
banner