Србија и Балкан

"Одговорност према истини": Закључци конференције о НАТО агресији 25 година касније

Данас знамо да завршетком оружане агресије није завршена агресија против наше земље и да се данас наставља другим средствима, рекао је генерал потпуковник полиције Обрад Стевановић
"Одговорност према истини": Закључци конференције о НАТО агресији 25 година касније© TANJUG/ SAVA RADOVANOVIĆ

Конференција "Одговорност према истини", која је одржана данас у Београду у организацији "Фондације за српски народ и државу", основане на иницијативу председника Србије Александра Вучића, била је прилика да се из још једног угла сагледају сва дешавања и актери који су проузроковали страдања српског народа током бомбардовања СРЈ, а у којем је учествовало 19 чланица НАТО алијансе.

Скуп чија је тема "Милосрдни анђео" организован је у циљу неговања културе сећања на 25 година од НАТО агресије и као дуг према свима који су дали животе, онима који су се борили, према протеранима и онима који су остали на КиМ.

Према речима историчара и аналитичара Александра М. Гајића, учесници конференције су 'тихи јунаци и сведоци дешавања из првих редова" - истражни судија Даница Маринковић, генерал потпуковник полиције Обрад Стевановић, генерал ВЈ у пензији Владимир Лазаревић и професор одбране и заштите Зоран Анђелковић.

Скуп је, како је рекао Стевановић за Танјуг, прилика да се позабавимо неким од најважнијих детаља из борбе снага безбедности против тероризма албанских екстремиста на КиМ и у одбрани од НАТО агресије.

"Сви добро знамо колике су жртве поднете да би се одбранио суверенитет слобода и права наших грађана на КиМ. Нажалост, данас знамо да завршетком оружане агресије није завршена агресија против наше земље и да се данас наставља другим средствима", рекао је он.

Подсетио је да су се у покрајини пре деведесетих месечно дешавала три, четири насилна акта, а већ деведесетих десетине дневно и да је било потребно зауставити то насиље албанских екстремиста.

Судија Маринковић је подсетила да је била сведок свих догађаја на КиМ, да је као истражни судија вршила увиђаје, спроводила истрагу против великих група терориста, где је доказана кривица и где су били осуђени на дугогодишње затворске казне.

Маринковић која је као судија открила и истину везану за Рачак, да то није био масакр недужних цивила, Албанаца, како су то запад и Вилијем Вокер представљали, оценила је, да за истину, за коју се вреди борити, никада није касно.

"Као истражни судија прикупила сам доказе и доказала да то нису били цивили већ припадници терористичке банде који су погинули у антитерористичкој акцији са српском полицијом, доказали смо и обдукцијом да су погинули чија смо тела пронашли у џамији страдали од повреда нанети из ватреног оружја и да на ниједном телу није било никаквих трагова да је био у питању масакр поготово оно како је лажно и грозно представио Вокер у јавности и што је послужио и био повод да се изврши НАТО агресија на СРЈ", казала је она.

Анђелковић је оценио да је конференција дуг према свима који су дали животе, који су се борили, сачували и границу Србије и тада СРЈ, не дозвољавајући да НАТО снаге заједно са терористичким снагама продру на простор КиМ.

"То је дуг и према свима онима који су протерани са КиМ, а само у оном таласу после НАТО агресије отишло их је преко 200.000. У међувремену протерано је преко 100.000 Срба", казао је он и прецизирао да су Срби некада живели у 640 села од 1.721 колико их је било на КиМ.

"Данас је тих села мање од 100", казао је Анђелковић.

Гајић је нагласио да је конференција важна, јер је потребно указати на једно такво недело које је извршено над нашим народом и нашом државом.

Додао је да сматра да је филм, чији је аутор, "Анатомија обмане - Рачак" успео озбиљно да прикажу целокупну обману која је конструисана на случају Рачак и која је била само мотив и начин како да се искористи ситуација и покрену позиције НАТО агресије на нашу земљу.

Учесници скупа могли су да виде и исечке из тог документарног филма који, према речима Гајића, говори о разлозима, мотивима, узроцима и поводима за НАТО агресију.

"Анатомија обмане - Рачак" садржи ексклузивне интервјуе, као и сведочења непосредних актера трагичних догађаја из 1998. и 1999. године.

Теме на панелу биле су борба против тероризма и агресије.

Скупу су присуствовали и председница парламента Ана Брнабић, бројни министри међу којима Маја Гојковић, Дарија Кисић, Томислав Момировић, Никола Селаковић.

image
VV inauguration
banner