Свет

Сијарто упозорава: НАТО војници у Украјини значили би почетак трећег светског рата

Шеф мађарске дипломатије поручио је француским медијима да украјински сукоб није европски рат, јер нико није напао Европу, те да би европска заједница стога требало да ради на миру, а не да тражи начине за ескалацију
Сијарто упозорава: НАТО војници у Украјини значили би почетак трећег светског ратаGetty © Omar Havana / Stringer

Присуство европских и америчких војника у Украјини би значило прелазак свих црвених линија, рекао је мађарски министар спољних послова Петер Сијарто, коментаришући последњу изјаву француског председника Емануела Макрона о томе да не искључује слање трупа у Украјину.

Макрон је ове године једном већ иступио у јавност са сличним изјавама, што је изазвало осуду дела јавности и упозорења из Москве. 

"Одлучили смо да морамо учинити све да избегнемо директну конфронтацију између НАТО-а и Русије. Ако држава чланица НАТО-а пошаље трупе у Украјину, то ће значити директан сукоб са Русијом, а то значи трећи светски рат", рекао је Сијарто за француску телевизију ЛЦИ, додајући да Будимпешта оцењује речи француског председника као "претеће".

Мађарска као земља која се налази одмах поред Украјине није заинтересована за ескалацију, објаснио је шеф мађарске дипломатије. Он је позвао европске лидере да раде на проналаску мирног решења, и да у том процесу узму у обзир став свих погођених страна, не само Украјине, те да не размишљају о опцијама које воде даљој ескалацији конфликта.

"Уместо да размишљамо о новој испоруци оружја, слању војног особља или нуклеарном оружју", морамо "објавити прекид ватре и започети мировне преговоре", истакао је он.

"Наш став је да ово није наш рат. Ово није европски рат. Европа није била нападнута. Ово је сукоб између две земље и његова ескалација је изузетно опасна", упозорио је још једном Сијарто.

image