Србија и Балкан

Вучић у Њујорку: Никога од предлагача резолуције о Сребреници није брига за Дејтонски споразум

Усвајањем резолуције би дошло до релативизације самог појма геноцида, као најстрашнијег вида планског и систематског затирања народа и етничких група, рекао је председник Србије
Вучић у Њујорку: Никога од предлагача резолуције о Сребреници није брига за Дејтонски споразум© buducnostsrbijeav

Председник Србије Александар Вучић изјавио да га је председавајући Генералне скупштине УН Денис Френсис обавестио да је Немачка убедљиво најангажованија по питању усвајања Резолуције о Сребреници, као и да земље спонзори Резолуције не желе било какво одлагање гласања.

Вучић је на свом Инстаграм налогу истакао да никога од предлагача није брига за Дејтонски споразум или за стабилност у региону, већ да је једино што желе "колективна казна за српски народ".

"Јасно је да су нам остале само последње припреме да се боримо за част и образ Србије. Никога од предлагача није брига ни за Дејтонски споразум који газе, није их брига ни за стабилност у нашем региону, једино што желе је колективна казна за српски народ. Поруку смо разумели и борићемо се до краја", навео је Вучић.

Председник Србије је навео да је подсекретарки УН и специјалној саветници за спречавање геноцида Алис Ваириму Ндериту пренео забринутост да би усвајањем резолуције о Сребреници" могло да доведе до даљих сукоба у будућности.

Вучић је рекао да је са саговорницом имао отворен разговор о опасном и озбиљном ревизионизму начела која су уграђена у саме темеље Уједињених нација.

"Нагласио сам да би усвајањем резолуције 'Међународни дан сећања и обележавања геноцида у Сребреници' дошло до релативизације самог појма геноцида, као најстрашнијег вида планског и систематског затирања народа и етничких група, чему је човечанство, нажалост, сведочило неколико пута у новијој историји", истакао је Вучић у објави на свом Инстаграм налогу.

Он је изразио забринутост да би усвајање те резолуције могло да доведе до даљих сукоба у будућности и указао на потребу да се сви заједно, под окриљем Уједињених нација, заложимо да правда буде задовољена на начин који промовише мир и помирење.

Председник Србије Александар Вучић се претходно састао са генералним секретаром Уједињених нација Антониом Гутерешом у седишту Уједињених нација у Њујорку.

Према објави Вучића на Инстаграм профилу "будућностсрбијеав", са Гутерешом је разговарао о резолуцији "Међународни дан сећања и обележавања геноцида у Сребреници", посебно у светлу важне улоге коју УН има као један од стубова међународног права.

"Поновио сам да је Србија озбиљна држава која бескомпромисно осуђује сваки злочин почињен у ратним сукобима, управо у складу са начелима и регулама Уједињених нација, које су и дефинисале разлику између злочина геноцида, злочина против хуманости и ратних злочина", написао је Вучић.

Пре састанка, Вучић се уписао у Књигу почасних гостију.

Он се после састао и са сталним представником Народне Републике Кине при УН Жангом Ђуном у Њујорку.

"Нагласио сам да Кина, на челу са председником Си Ђинпингом, улаже свој огроман углед и утицај у глобалној арени по свим питањима у којима принципи Повеље УН представљају основе за равноправан третман свих земаља чланица. У том смислу, замолио сам уваженог саговорника да и овога пута Кина стане на страну правде и подржи позицију Србије", написао је Вучић.

Додао је да је посебно захвалио сталном представнику НР Кине на досадашњој подршци његове велике земље коју пружа нашој Србији у свим међународним форумима.

Председник Србије се вечарас састао и са сталним представником Сједињених Мексичких Држава при УН Хектором Васконселосом у згради Уједињених нација у Њујорку.

Претходно је био на састанцима са сталним представником Савезне Републике Бразил при Уједињеним нацијама, Сержиом Франсом Данесеом, као и са представницима држава чланица из Азијско-пацифичке групе, а потом је организован сусрет са председавајућим 78. Генералне скупштине Уједињених нација, Денисом Френсисом у згради Уједињених нација у Њујорку.

Вучић пред седницу Генералне скупштине на којој почетком маја треба да се разматра предлог резолуције о Сребреници у седишту УН одржава консултације са представницима земаља чланица УН, како би им објаснио позицију Србије о најављеној резолуцији.

image
VV inauguration
banner