Србија и Балкан

Додик објавио колико гласова против резолуције о Сребреници очекује

Додик је напоменуо да, 29 година после, поново покушавају да извуку тему о наводном геноциду у Сребреници, како би се окаљао један народ
Додик објавио колико гласова против резолуције о Сребреници очекује© TANJUG/ FOTO SRNA/ DARKO ŠAVIJA/ bg.

Председник Републике Српске Милорад Додик најавио је да ће током боравка у Русији разговарати са представницима Индије и других земаља о најављеној резолуцији о Сребреници због притиска Запада да се тај документ усвоји, оценивши да ће приликом гласања око 120 држава бити уздржано или против.

Додик је навео да унуци оних који су чинили злочине сада желе да Србима наметну кривицу, те указао да највећи ауторитети који се баве Холокаустом и геноцидом, без оклевања кажу да се тај геноцид није десио.

"Бирократе из Америке, којe нису стручњаци, су давно окарактерисалe догађаје. Геноцид је измишљен да би се све ово дешавало", рекао је Додик новинарима у Санкт Петербургу.

Он сматра да ће приликом гласања у Генералној скупштини УН више од 40 земаља бити против резолуције, а да ће око 80 држава бити уздржано.

"Они мењају правила онда када њима одговара и важи само 'за' и 'против' приликом гласања. Мислим да људи разумеју да ће резолуција направити много проблема у БиХ који се неће моћи превазићи", истакао је Додик.

Додик је напоменуо да, 29 година после, поново покушавају да извуку тему о наводном геноциду у Сребреници, како би се окарактерисао једна народ.

"За нас је понижавајућа чињеница да је спонзор таквих докумената Немачка, која је учинила масовне злочине према неколико народа, Србима, Јеврејима, Русима и Ромима", рекао је Додик.

Он је рекао да је и Форум у Санкт Петербургу посвећен безбедности, на којем учествује, прилика да се о томе разговара."

"То је глобално питање. Борићемо се и даље. Ценимо напоре које улаже председник Србије Александар Вучић. Знамо да се у Њујорку састаје са бројним представницима земаља чланица УН", рекао је Додик.

Он је истакао да је бошњачки народ добар, те да једнако жали за свим жртвама, али је додао да и Бошњаци знају да је ова прича исполитизована.

Додик је напоменуо да Срби не могу да живе са онима који све што се десило у протеклом рату приписују само једној страни, квалификујући то на најгнуснији начин, јер су и Бошњаци чинили злочине. Додик је нагласио да Република Српска није опструисала процес против некога ко је починио злочин, нити некога институционално штитила.

"Не разумем шта хоће са овом резолуцијом. Како то звучи цинично и понижавајуће да је то у функцији помирења. После тога се не можемо помирити", истакао је Додик.

Оценио је да Немци кроз ову резолуцију желе да оперу своју историју.

"Зашто нисте рекли да су Немци и муслимани начинили геноцид над Србима, као и Хрвати у Јасеновцу па ћемо се онда мирити. Како то не важи", упитао је Додик.

Председник Српске је подсетио да је раније био став да је кривица на појединцу, а не колективитету, а да је сада другачија прича, те се поставља питање, каже, шта ће се писати у уџбеницима.

image