Србија и Балкан

Командант Кфора: НАТО подржава дијалог Београда и Приштине

Командант Кфора је поручио да може постојати само политичко решење за садашњу ситуацију које "признаје и поштује права" свих заједница које живе на КиМ
Командант Кфора: НАТО подржава дијалог Београда и ПриштинеGetty © Soeren Stache/picture alliance

Командант Кфора генерал-мајор Озкан Улуташ је рекао да НАТО наставља да у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине и позвао стране да се уздрже од, како је навео, дестабилизујуће реторике и акција.

Улуташ је истакао је да је његова посета Бриселу, где се састао се са високим цивилним и војним званичницима НАТО-а, укључујући генералног секретара Јенса Столтенберга, била веома продуктивна и да је саговорнике упознао са безбедносном ситуацијом на Косову и Метохији и у региону, као и са приоритетима Кфора у будућности.

"НАТО савезници и партнери у потпуности подржавају наше свакодневне напоре да обезбедимо мирно и безбедно окружење за све заједнице које живе на Косову и слободу кретања у сваком тренутку и на непристрасан начин. Према нашем мандату, на основу Резолуције СБ УН 1244 из 1999. године, Кфор остаје темељни стуб безбедности широм 'Косова' и регионалне стабилности", истакао је Улуташ у видео обраћању.

Он је навео да Кфор као најдужа, а сада и највећа мисија НАТО-а, представља конкретну и опипљиву демонстрацију непоколебљиве посвећености НАТО-а регионалној стабилности.

Улуташ је поручио да може постојати само политичко решење за садашњу ситуацију које "признаје и поштује права" свих заједница које живе на КиМ, наводи се у саопштењу Кфора.

"НАТО наставља да у потпуности подржава дијалог Београда и Приштине уз посредовање ЕУ, а Кфор ће наставити да игра своју улогу подршке", нагласио је командант те мисије.

image
VV inauguration
banner