Србија и Балкан

Курти: Куповином оружја одговарамо на претње Србије

Премијер привремених приштинских институција тврди да су на северу појачани закон и безбедност
Курти: Куповином оружја одговарамо на претње Србије© Eren Beksac/Anadolu via Getty Images

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти рекао је да је повећање буџета за војску на такозваном Косову, њихов одговор на претње Србије, пише "Репортери".

Курти је то изјавио на скупу његовог покрета "Самоопредељење", говорећи о улагањима у војне снаге и повећању броја војника.

"У време када имамо рат у Европи и безбедносне претње од северног суседа, ми смо одговорили удвостручавањем буџета за војску и троструким буџетом за наоружање. Купили смо беспилотне летелице 'барјактар' и набавили противтенковске пројектиле 'џавелин', док се у касарни налази још 1.852 војника, којима ће ове године бити додато 600 нових регрута", рекао је Курти.

Нагласио је да је су на северу јужне српске покрајине "повећани законитост и безбедност".

"Отворено је девет полицијских станица за надзор и контролу границе", рекао је Курти.

Премијер привремених приштинских институција већ неко време параноично упозорава на могућу "инвазију Србије", због чега је чак позвао Британце да пошаљу више трупа како би се то спречило.

Курти је председника Србије назвао и "малим Путином", због "пријатељства са руским председником".

Премијер привремених приштинских институција Аљбин Курти раније је, на обележавању Дана косовских снага безбедности (КБС) у касарни "Адем Јашари" у Приштини признао да је та формација наследница терористичке Ослободилачке војске Косова (ОВК).

Приштина иначе не би смела да има војску, будући да је по Резолуцији 1244 дозвољено једино присуство снага Кфор-а, и евентуални повратак до 1.000 припадника српских снага, јер је обавеза косовских Албанаца, прихваћена Војно-техничким споразумом из Куманова, била да се потпуно разоружају.

image
VV inauguration
banner