Србија и Балкан

О'Брајан са Куртијем: САД подржавају евроатланске интеграције "Косова"

Да бисмо кренули напред, потребна нам је имплементација обавеза из дијалога уз подршку ЕУ, укључујући хитан напредак у вези са Заједницом српских општина, поручио је помоћник секретара у Стејт департменту
О'Брајан са Куртијем: САД подржавају евроатланске интеграције "Косова"© Omer Messinger/Getty Images

Помоћник секретара Бироа за европске и евроазијске послове Стејт департмента Џејмс О'Брајан разговарао је данас са премијером  привремених приштинских институција Аљбином Куртијем и том приликом поручио да је за напредак тзв. Косова у евроатлантским интеграцијама потребна примена обавеза из дијалога, укључујући хитан напредак у вези са формирањем Заједнице српских општина.

О'Брајан је нагласио на друштвеној мрежи Икс да је са Куртијем разговарао о корацима које је потребно предузети у том процесу.

"САД подржавају пут 'Косова' ка евроатлантским интеграцијама. Да бисмо кренули напред, потребна нам је имплементација обавеза из дијалога уз подршку ЕУ, укључујући хитан напредак у вези са Заједницом општина са српском већином. Данас сам разговарао о корацима којеје потребно направити са премијером Куртијем", навео је О' Брајан.

На истој мрежи се огласио и амерички амбасадор у Приштини Џефри Ховенијер.

Он је састанак оценио као продуктиван и изразио очекивања да Приштина и Београд испуне све обавезе које су преузете у оквиру дијалога који води ЕУ.

"Задовољство ми је што сам се придружио помоћнику секретара О'Брајану на његовом продуктивном састанку са премијером Куртијем. Очекујемо да ће 'Косово' и Србија испунити све обавезе на које су се обавезали у оквиру дијалога који води ЕУ", написао је Ховениер.

image
VV inauguration
banner