Србија и Балкан

ВДТ у Подгорици: Проверава се да ли у поруци Ђукановића о крвној освети има елемената кривичног дела

Из партија на власти позивају правосудне органе да испитају да ли у изјави бившег председника Црне Горе има елемената кривичних дела изазивања националне, расне и верске мржње, раздора или нетрпељивости, ширења панике и нереда
ВДТ у Подгорици: Проверава се да ли у поруци Ђукановића о крвној освети има елемената кривичног делаwww.globallookpress.com © © IMAGO/ALEX HALADA

Више државно тужилаштво у Подгорици провера да ли у речима бившег председника Црне Горе Мила Ђукановића о крвној освети има елемената кривичног дела.

Ради се о ономе што је Ђукановић изговорио на подгоричкој "Антени М" поводом хапшења бившег главног специјалног тужиоца Миливоја Катнића и бившег високог полицијског функционера Зорана Лазовића.

"Више државно тужилаштво у Подгорици ће, поводом изјаве наведене у Вашем питању, преиспитати евентуално постојање елемената бића кривичног дела за које се гоњење предузима по службеној дужности", стоји у одговору портпаролке тог тужилаштва Лепе Меденице подгоричким "Вијестима".

Подсетимо, Ђукановић је актуелна хапшења у Црној Гори оценио "као политички реваншизам, као нову страницу традиције црногорских освета". 

Живимо у јако затрованој атмосфери, атмосфери која говори да ће се ћеранија по Црној Гори наставити, рекао је Ђукановић за "Антену М". 

"Зашто на то упозоравам? Црногорско друштво је друштво осветника. Није то карактеристично само за албанске заједнице, за које се углавном везује крвна освета. Треба да се присетимо да у срцу Црне Горе, у Катунској нахији, крвна освета међу одређеним староцрногорским породицама траје дуже од 200 година. Е, ко то не зна тај не разуме како је опасно када вам једина политика након доласка на власт постане реваншизам. Реваншизам је само политичко име за освету. То значи да не постоји свест о томе да треба подвући црту испод црногорске праксе освете", изјавио је Ђукановић.

Он је додао да "онај ко ради ово што сада ради, тај не схвата да је већ отпочео нову страницу црногорских освета", као и да "јако греши ако у оним лисицама над којима ликује, на рукама других људи, не препознаје своје лисице сутра".

Из Основног државног тужилаштва у Подгорици раније су "Вијестима" рекли да "утврђивање евентуалног кривичног дела у случају Ђукановићевих изјава није у надлежности основних тужилаштва". Тај лист објавио је јуче да је "дежурна тужитељка ОДТ-а Ромина Влаховић саопштила у уторак полицији да обавесте Више тужилаштво да процени да ли ће формирати предмет због Ђукановићевих оцена".

Изјава Ђукановића о крвној освети изазвала је јуче и прекјуче лавину реакције у Црној Гори. Из партија на власти чули су се позиви правосудним органима да испитају да ли у Ђукановићевој изјави има елемената кривичних дела изазивања националне, расне и верске мржње, раздора или нетрпељивости, односно изазивања панике и нереда.

"Доста је Ђукановић био давалац туђе крви! Изгледа да се стеже обруч око бившег шефа Црне Горе и бившег и вечног шефа ДПС-а, Мила Ђукановића и да је његово хапшење питање времена. Последњи случајеви хапшења најоданијих Ђукановићевих сарадника и партнера у процесу криминализације Црне Горе – Зорана Лазовића и Миливоја Катнића, очигледно, узнемирили су духове до крајњих граница. До мере да Ђукановић у интервјуу Дарку Шуковићу призива чак и крвну освету", пише јутрос у редакцијском коментару подгорички портал "Борба".

image
VV inauguration
banner