Србија и Балкан

Коме ће киша покварити прославу првомајског уранка?

Ускоро ће бити прекинут дужи сушни период који почео крајем јануара, наводи метеоролог Недељко Тодоровић
Коме ће киша покварити прославу првомајског уранка?© Steven Miric/Construction Photography/Avalon/Getty Images

Хидрометеоролошки завод Србије је најавио пљускове и грмљавину oд среде 1. маја, што квари планове свима који планирају прославу Празника рада и првомајски уранак.

Метеоролог Недељко Тодоровић каже за РТС да нам ипак, киша неће покварити уживање у природи, јер се она прогнозира само накратко и то у југозападном делу земље.

"Биће накратко јачих пљускова, у трајању од 10 до 15 минута, са локално количином падавина од 10 до 20 милиметара, али то је само у врло малој, уској зони. Чак вероватно првог маја, па можда чак и другог маја, у неким местима не би пала ни кап. Била би неравномерна просторно и временски расподела тих пљускова, типично за топли или летњи део године", наводи он и додаје да би у Београду тек у четвртак поподне био тај први пљусак, "али да је то кратког даха и неће бити јаког интензитета у виду неког озбиљног невремена".

Циклус сунчаног и топлог времена са температурама и до 25 степени Целзијуса, које смо имали претходних дана, задржаће се и данас и сутра.

Ипак, како каже, ускоро ће бити прекинут дужи сушни период који је почео још крајем јануара.

"Значи, скоро два и по, три месеца траје сушни период, тако да биће пљускова и грмљавина почев од среде", наводи Тодоровић, пренео је Танјуг.

"Другог маја мало би се тај утицај проширио на остале крајеве, али је то више локалног карактера", додаје Тодоровић.

За петак и суботу, 3. и 4. мај, најављује освежење и открива и какво нас време очекује за Ускрс.

"Температуре ће бити неки степен испод 20 степени, али да подсетим да је максимална дневна температура за почетак маја 21 до 22 степена", наводи Тодоровић.

У наредној недељи, почев од 6. маја, како каже, очекује нас променљиво време – ред сунца, ред пљускова.

"Са температуром око просека. Неки дан можда степен, два топлије, неки дан мало свежије. У сваком случају изашли смо из летњег времена које је трајало до половине априла", поручује Тодоровић.

image