Србија и Балкан

Ауторски текст Аналене Бербок: Не можемо да приуштимо сиве зоне на Балкану, позивница Путину

Немачка министарка вољна је да брани демократију, и то укидањем права вета
Ауторски текст Аналене Бербок: Не можемо да приуштимо сиве зоне на Балкану, позивница Путину© Julian Stratenschulte/picture alliance via Getty Images

"Сиве зоне" на Балкану или на истоку ЕУ, веома су опасне, уверава нас немачка министарка спољних послова Аналена Бербок, говорећи о земљама које нису чланице ЕУ, а које су због тога, у опасности да потпадну под руски утицај односно да Путину буду "позив за мешање и дестабилизацију".

Бербокова која је поводом двадесетогодишњице великог проширења ЕУ написала ауторски текст који је прослеђен на адресе више медија, признаје да би све те "сиве" зоне прекречила у боје ЕУ.

"На крају крајева, Путинов агресивни рат против Украјине је најбруталнији подсетник да се наш мир, слобода и просперитет у Европи не могу узимати здраво за готово. Оно што је водило генерације пре нас у изградњи наше уједињене Европе је оно што нам је данас потребно да заштитимо нашу Европу, а то је храбра одговорност и визија",  тврди Бербокова, подвлачећи да је од почетка сукоба Русије и Украјине "ширење наше ЕУ геополитичка неопходност".

Но, да би ова велика европска породица, била сложна, неопходно је у њој угушити сва супротстављена мишљења, односно укинути право вета. Бербокова такво отимање суверенитета од националних држава то елегантно назива "реформисањем".

"По мом мишљењу, ово укључује смањење простора за вето у Савету. Морамо остати способни да делујемо и у будућој Унији која потенцијално броји преко 35 чланица. Ово укључује чешће доношење одлука великом већином, за разлику од постизања једногласности. Чак и ако то значи да Немачка – као и свака друга држава чланица – такође може бити надгласана. Морамо се одлучно бавити проширењем и реформама", истиче бранитељка слободе, демократије и ограничавања суверенитета националних држава.

Европска унија сада је, каже Бербокова, на задатку "да брани и јача пројекат мира и слободе" – а како се другачије брани мир, но подстицањем рата, односно наоружавањем једне од двеју сукобљених снага.

"Као Европска унија, бранимо наше вредности и нашу безбедност заједно са пријатељима и савезницима и чврсто стојимо на страни Украјине – колико год је потребно. Уз земљу која је већ више од две године поднела највеће жртве за будућност у слободи и демократији – и која сада и сама иде великим корацима ка приступању ЕУ", истиче немачка министарка.

Европска унија се, уз то што се залаже за одржавање ратне ватре на истоку континента, према речима министарке Бербок, залаже за слободу, демократију и владавину права.

"Не смемо пропустити прилику да нашу Унију учинимо већом и јачом – а самим тим и сигурнијом. Наша Унија мира и слободе отворена је за нове чланове", уверава Бербокова све оне који су тренутно у "сивим зонама", односно, близу руског утицаја.

image