Србија и Балкан

Пицула о Црној Гори: Реформе није довољно само изгласати, већ их и примењивати

Примена изгласаних реформи у Црној Гори није крај процеса уласка у ЕУ, поручио је специјални известилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула
Пицула о Црној Гори: Реформе није довољно само изгласати, већ их и примењиватиGetty © Thierry Monasse

Специјални известилац Европског парламента за Црну Гору Тонино Пицула каже да ће време показати да ли актуелна црногорска Влада има довољно политичког капацитета да се носи с властитим унутрашњим разликама, а потом и реформама које није довољно само изгласати, већ их је потребно и примењивати.

Пицула је, иначе, хрватски европарламентарац који се на изборној листи СДП-а за предстојеће европске изборе, који ће у Хрватској бити одржани 9. јуна, нашао на последњем месту.

"Ако се уради све оно што се обећано, нема разлога да се не добије ИБАР", казао је Пицула у емисији "Фокус", на ТВЦГ.

Пицула је казао да тренутно постоји оквир у којем се сада може догодити пуно тога позитивног за Црну Гору, али како додаје, највећу одговорност сносе власти у Подгорици, односно Влада и парламент.

"Уколико се заиста уради оно што је обећано и што је потребно, тада нема ни једног разлога да се током јуна Црној Гори и не да тај један позитиван сигнал, односно ИБАР, говоримо о привременим мерилима у подручју владавине права. И одмах да напоменем, то није крај процеса. Постоји само један историјски датум, а то је датум уласка неке земље кандидаткиње у ЕУ", закључио је Пицула, пренео је портал РТЦГ.

image