Србија и Балкан

Шолц: Црна Гора би ускоро могла да уђе у ЕУ

Црна Гора је важан фактор стабилности на Западном Балкану и има подршку Немачке на европском путу, поручили су немачки канцелар и црногорски премијер након састанка у Берлину
Шолц: Црна Гора би ускоро могла да уђе у ЕУwww.globallookpress.com © Michael Kappeler/dpa

План да Црна Гора ступи у Европску унију у наредне четири године је реалистичан, нарочито ако се узме у обзир напредак реформи у тој земљи, оценио је немачки канцелар Олаф Шолц на заједничкој конференцији са црногорским премијером Милојком Спајићем.

"Задивљен сам амбицијом и брзином којом су реформе уведене и сматрам да су ти планови реални. Ми ћемо за то пружити сву неопходну подршку", навео је немачки канцелар.

"Црна Гора је важан фактор стабилности на Западном Балкану. Важно је да улажемо велики напор у стабилност у региону јер то умногоме утиче на чланство", навео је Шолц.

Немачке има тенденцију да развија регионалну сарадњу на Западном Балкану, где спада и Берлински процес, који је, како је Шолц нагласио, мотор регионалне сарадње.

Спајић је након састанка са немачким канцеларом потврдио да Црна Гора има подршку Немачке на европском путу и да је битно да добије Извештај о испуњености привремених мерила (ИБАР) у јуну.

Приступање ЕУ за Црну Гору није само питање вредности – за Подгорицу је јако битно јединствено тржиште, као и привлачење кредибилних инвеститора из Немачке, те је стога потребно отворити Црну Гору и за бизнисмене и за туристе из Немачке.

"Политика Црне Горе је у потпуности усклађена са ЕУ. Јако је битно да смо загледани према Бриселу. Наша подршка Украјини је без премца. Нисмо љубоморни на напредак Украјине ка ЕУ и желимо да и она напредује на европском путу", нагласио је Спајић.

Спајић борави у петодневној посети Њемачкој и до сада је разговарао са специјалним изаслаником за Западни Балкан Мануелом Сарацином, савезним министром економије Робертом Хабеком, као и представницима Бундестага.

image