Србија и Балкан

Пленковић тврди да има 83 посланика, седам више од неопходног броја: Зашто онда преговори још трају?

Преговори трају у континуитету што телефоном, што уживо, навео је премијер Хрватске у техничком мандару Андреј Пленковић, који се труди да на позицији премијера остане и убудуће
Пленковић тврди да има 83 посланика, седам више од неопходног броја: Зашто онда преговори још трају?Getty © Thierry Monasse

Премијер техничке Владе Хрватске и лидер ХДЗ Андреј Пленковић изјавио је данас да се преговори о постизборној коалицији и формирању парламентарне већине настављају, као и да већ имају више од 76 посланика.

Пленковић је новинарима у Чаковцу рекао да су обезбедили начелно 76 посланика и више, без мањинских странака.

"Теоретски, ако бисте ме питали колико руку имам, 83", рекао је Пленковић.

Упитан да коментарише одбијање Домовинског покрета да у влади буду представници СДСС, Пленковић каже да то није била једина тема у преговорима.

"Кад кажем да приближавамо ставове, покушавамо у нормалном дијалогу да идентификујемо и разумемо позиције", рекао је лидер ХДЗ.

На питање да ли је ХДЗ спреман да се одрекне сарадње са СДСС, Пленковић је одговорио кратко:"Ми разговарамо".

Појаснио је да преговори трају у континуитету што телефоном, што уживо. Разговара се, каже, стално.

"Уместо да имамо баражну ватру против Зорана Милановића који је кршио Устав, његов нећак глуми да нешто јесте или није – направили су нам лакрдију од избора", рекао је Пленковић и додао да је "дебилна" реторика "или ХДЗ, или Хрватска".

На другој страни, хрватски председник Зоран Милановић рекао је јуче да неће журити са сазивањем консултација о формирању нове владе, као и да верује да се премијер у техничком мандату Андреј Пленковић "јако зноји", јер није у стању да окупи неопходних 76 посланика за већину.

"Сад му је овде ужасно компликована ситуација. Кажем, зноји се човек, а ја гледам", рекао је Милановић.

Оцењујући да ће састављање парламентарне већине и владе бити "тешка борба" са, како каже, пуно рунди и у различитим дисциплинама, Милановић тврди да је "тек почело".

Пленковић верује да ће Домовински покрет повући кривичну пријаву коју је поднео против њега раније, пренела је загребачка Н1.

image