Србија и Балкан

Патријарх служио вечерњу васкршњу службу: Опростимо онима који нас мрзе

Служби под називом "Вечерње љубави" присуствује више стотина верника СПЦ, али и борци са Кошара и Паштрика

Патријарх српски Порфирије поручио је, служећи васкршње богослужење у Храму Светог Саве, којем су присуствовали борци из битке на Паштрику и са Кошара, да је вера у васкрсење Господа Исуса Христа "оно што нас чини хришћанима".

Говорећи о Васкрсу, патријарх је у беседи поручио да је Бог љубав по својој природи и да баш зато што је љубав, он није могао пристати на то да последња реч припадне смрти.

Навео је да није довољно веровати у Бога уопштено, већ је потребно имати веру у Исуса Христа, "Бога који је постао човек, који се распео на крсту, сишао у ад и васкрсао".

"По томе ми јесмо хришћани и јесмо Христови, по вери у то да је Исус Христос син Божји умро и васкрсао из мртвих. То је важно јер је његово васкрсење изнутра разорење смрти, јесте победа над смрћу, јесте остварење онога најдубљег и најважнијег циља свакога. од нас", истакао је патријарх.

Додао је да људи нису створени за смрт, већ за живот, а "пут у вечни живот им је својим васкрсењем отворио Исус Христос".

Рекао је да је Господ васкрсао за све људе и да ће сви васкрснути на крају, а да ће се васкрсењу обрадовати сви они који чезну за животом, истином и правдом.

Поменуо је у беседи и присутне борце са Кошара и Паштрика.

"Радујемо се што су данас са нама овде и ветерани борци, див јунаци са Кошара и Паштрика. Борци који су прожети вером у Христа, вером у васкрсење Христово и зато су могли да буду истински борци, какви су одувек били српски борци, храбри, неустрашиви у борбама, али када престану борбу, престану ратови – милосрдни, спремни на праштање и на љубав", истакао је патријарх.

Он је поручио да треба да загрлимо једни друге и да опростимо једни другима, укључујући и оне који нас мрзе.

"Јер једино тако се сараспињемо са Христом, умиремо са њим, али што је најважније саваскрсавамо са њим", закључио је патријарх.

На Богослужењу су јеванђела читана на више језика, укључујући српски, грчки, италијански, француски, руски, немачки, енглески...

Поред ветерана, служба под називом "Вечерње љубави" присуствовало је и више стотина верника СПЦ. Након службе, верницима су дељена црвена васкршња јаја, патријарх Порфирије се сусрео са борцима из битака на Косову и Метохији 1999. године.

image