Србија и Балкан

Митрополит црногорско-приморски Јоаникије: Нико на данашњи дан не тугује

Велики број верника окупио се и испред храма Христовог васкрсења у Подгорици, а митрополит је присутнима празник честитао васкршњим поздравом "Христос васкрсе"
Митрополит црногорско-приморски Јоаникије: Нико на данашњи дан не тугује© R.R./ATAImages

Васкршњу литургију у храму Христовог васкрсења у Подгорици служио је митрополит црногорско-приморски Јоаникије са свештенством.

Велики број верника окупио се и испред храма, а митрополит је присутнима празник честитао васкршњим поздравом "Христос васкрсе".

Јоаникије је поручио да нико на данашњи дан не тугује јер "опроштај засија из гроба".

"Нека се нико не боји смрти јер нас ослободи спасова смрт, угаси је онај кога је на држала…", казао је митрополит Јоаникије.

Након литургије прочитана је посланица патријарха српског Порфирија у којој је, између осталог, поручио да се насиље врши и мимо ратова јер у времену у ком живимо ни одсуство рата није гарант истинског мира.

"Злочин и насиље су постали део свакодневнице. Жене су најчешће жртве насиља, а кроз њих страдају и породице. А тако је и са децом", навео је патријарх српски.

Поручио је и да Христос, који је примио себе на жртву једном за свагда, за живот света, никада нас није заборавио нити оставио.

"Нека молитвом заштити и спасе помилује и сачува род наш православни од свих пошасти, неправди и насиља. У том молитвеном сусрету са њим знамо да свака трагичност постаје простор наде и смисла…", навео је патријарх Порфирије, пренео је портал РТЦГ.

Како је додао треба "молитвено и правдољубиво да изражавамо легитимну потребу за народним јединством".

Васкршњој литургији у подгоричком храму присуствовали су председник и премијер Црне Горе, Јаков Милатовић и Милојко Спајић са супругама.

image